„Egészségügyi diktatúra”: Ők tüntetnek Németországban a korlátozások ellen

„Egészségügyi diktatúra”: Ők tüntetnek Németországban a korlátozások ellen

Stuttgart, 2020. május 16. "Demokrácia a virológia helyett" feliratú táblát tart a kezében a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi és gazdasági korlátozások megszüntetését követelő tüntetők egyike Stuttgartban 2020. május 16-án. MTI/EPA/Ronald Wittek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németországban a szombat a veszélyhelyzeti intézkedések elleni tüntetések napja lett, újabb virágkorukat élik az összeesküvés-elméletek és az oltásellenes mozgalmak, és már párt is alakult a járványügyi intézkedéseket ellenző egyik csoportosulásból. A tüntetések ezen a hétvégén is folytatódnak: annak ellenére, hogy már Németországban is lazítottak a korlátozásokon, ismét több városban jelentettek be tiltakozásokat. 

Stuttgart, München, Frankfurt am Main és Berlin belvárosában több száz, néha több ezer fős tüntetések voltak a múlt hétvégén is, de számos kisebb városban is tartottak tüntetéseket a koronavírus-korlátozások miatt, és erre a hétvégére is több városban jelentettek be megmozdulásokat. A tüntetéseken általában nem tartják be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, és sokszor maszkot sem viselnek a tiltakozók.

A nagyobb városokban rendezett tüntetéseken általában kevesebb résztvevőt engedélyez a rendőrség, mint amennyi érdeklődő van, és az is előfordult, hogy a növekvő tömeg miatt lezárták a helyszínt. Hamburgban verekedés tört ki az tüntetők és az ellentüntetők között – utóbbiak az összeesküvés-elméletek elleni tiltakozásképp mentek utcára. Münchenben múlt hétvégén körülbelül háromezren tiltakoztak, pedig csak 80 főt jelentettek be a szervezők, akik a korlátozások lazítása után is tovább folytatnák a tiltakozásokat.

Politikai szempontból sokszínű képet mutatnak a tüntetések, a jobboldali és a baloldali szélsőségek keveredhetnek az összeesküvés-elméletek híveivel, az oltásellenesekkel és olyanokkal, akiknek egyik irányzathoz sincs közük. 

A tüntetők elsősorban a járványhelyzet miatti alapjog-korlátozások miatt vonulnak utcára, úgy is nevezik a megmozdulásokat, hogy alapjogtüntetések, de úgy is, hogy „higiéniatüntetések”, mivel a higiéniai – egészségügyi – szabályok és korlátozások ellen tiltakoznak. Megjelenik a tiltakozások során az oltásellenesség – és a tiltakozás egy, a jövőben esetleg kötelező koronavírus-oltás ellen – valamint az állampolgárok túlzott kontrollja és megfigyelése.

A témához egészen vad összeesküvés-elméletek is kapcsolódnak, amelyek virtuóz módon kapcsolják össze az oltásellenességet a techcégek iránti bizalmatlansággal, például hogy Bill Gates a koronavírus-járványt használja fel – más változatok szerint ő hozta létre –, hogy világuralomra törjön, megvásárolta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és egy kötelező oltás bevezetése után az oltóanyag értékesítésén akar nyerészkedni. Ennek az összeesküvés-elméletnek az eredője az, hogy a Bill és Melinda Gates Alapítvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagy támogatója.

Stuttgartban múlt hétvégén 5000 főt megmozgató tüntetés volt, amelyet erre a hétre is meghirdettek, szerdán azonban visszamondtak a szervezők. A stuttgarti tüntetések egyik szervezője, a fül-orr-gégész Bodo Schifmann szerint nem volt szükség a március közepén életbe léptetett korlátozó intézkedésekre ahhoz, hogy a vírust megfékezzék. Kezdetben megalapozott volt, hogy elkülönítették a betegeket, és próbálták megóvni a rizikócsoportokat, az élet leállításának viszont semmilyen ésszerű indoka nem volt szerinte. Kifogásolt egy esetleges oltási kötelezettséget, és nehezményezte, hogy nem találkozhat Mallorcán élő családjával. Volt olyan nyilatkozata, amelyben „kis megfázásként” hivatkozott a koronavírus-fertőzésre. A német közegészségügyi intézetet, a Robert Koch Intézetet összeesküvéselmélet-hívőnek nevezte, azzal vádolta őket, hogy figyelmen kívül hagyják más szakértők eltérő véleményét, a médiát azzal, hogy egyoldalúan tudósít, az ellenzéket pedig azzal, hogy nem végzi a munkáját. A járványhelyzet alatti kormányzást „egészségügyi diktatúraként” jellemezte.

Az új szervezet másik vezéralakja, Ralf Ludwig lipcsei ügyvéd a múlt hétvégi stuttgarti tüntetésen arról beszélt: az emberektől elvették a jogot, hogy a saját testükről döntsenek, és követelte, hogy újra több egyéni felelősséget vállalhassanak önmagukért, amit a Die Zeit hetilap szerint nem lehet másképp értelmezni, mint hogy „a megfertőződés jogát” követelik, bár arra nem térnek ki, hogy ezzel a magatartással másokat is megfertőzhetnek.

A párt alapító nyilatkozata szerint „a jogállam kiépítéséért” és a „totalitárius, fasiszta és diktatorikus törekvések ellen” küzdene Németországban. Bár a párt saját magát a politikai középre helyezi, egyesek már most is a jobboldali radikális AfD konkurenciáját, vagy éppen lehetséges parlamenten kívüli szövetségesét látják az Ellenállás2020 mozgalomban. Az AfD üzenetei között is megjelentek a koronavírus-járvány alatt a korlátozásellenes elemek, és voltak olyan, kisebb tüntetések, amelyeket az AfD szervezett, és számos tüntetéshez csatlakoztak a párt szimpatizánsai Németország-szerte. Volt olyan megmozdulás is, amelyet a szélsőjobboldali kispárt, a Die Rechte szervezett.

A német állam biztonságáért felelős alkotmányvédelmi hivatal is arra figyelmeztetett, hogy a tüntetéseket a szélsőséges, különösen szélsőjobboldali mozgalmak eszközként használhatják fel, noha a tüntetők többsége jelenleg a hivatal szerint sem tartozik ezekhez a szélsőséges mozgalmakhoz.

A nagyobb tüntetések szervezői nem teszik le a voksukat a nyilvánosság előtt a szélsőségesek mellett, épp ellenkezőleg: Ludwighoz hasonlóan a müncheni tüntetés szervezője, Petra Kotthoff is azt hangsúlyozta, hogy a tüntetők többsége nem szélsőséges vagy összeesküvéselmélet-hívő, egyszerűen csak aggódnak az alapjog-korlátozások miatt, többek között olyan dolgok miatt, mint a nemrég kilátásba helyezett koronavírus-útlevél, amely a jövőben esetleg az utazás feltétele lehet, és amely szerintük egyenes út az oltási kényszer felé.