Egészségügyi rendkívüli állapotot hirdettek ki Franciaország tengerentúli területein

Egészségügyi rendkívüli állapotot hirdettek ki Franciaország tengerentúli területein

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia kormány szerdán kihirdette az egészségügyi rendkívüli állapotot az ország több tengerentúli területén, ahol a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt jelentősen megemelkedett a fertőzöttek lélekszáma, a helyi lakosság átoltottsága viszont jóval alacsonyabb, mint az anyaországban élőké. Az intézkedés Guadeloupe-ot, Francia Guyanát, Mayotte-ot, Saint-Martint és Saint-Barthélemyt érinti. Réunion szigetén és Martinique-on már december 27. óta érvényben van a rendkívüli állapot, amelynek értelmében a helyi prefektúrák korlátozhatják az emberek szabad mozgását.

– E területek kórházi kapacitását és a lakosság átoltottságát tekintve, a koronavírus jelenlegi hulláma olyan egészségügyi katasztrófát jelent, amely a lakosság egészségét fenyegeti – olvasható a kormányrendeletben.

A karibi térségben található Guadeloupe szigetén a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma kedden 1820 volt, s ez a szám az elmúlt hét napban 549 százalékkal emelkedett. Eközben a lakosság alig 40 százaléka vette fel az oltás első adagját. Nyolcvan százalékos az intenzív osztályok telítettsége, miközben másfél hónapja folyamatosak a tüntetések az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók oltási kötelezettsége ellen. Kedden a helyi egyetemi kórház igazgatóját és két helyettesét a rendőrségnek kellett kimenekítenie az irodájukból, amelyet feldühödött tüntetők foglaltak el.  Francia Guyanán a helyieknek csak 31 százaléka kérte az oltást. – Ezzel az oltási szinttel a betegség súlyos formái kialakulásának kockázata erősen megnőtt, és gyorsan a kórházi ellátórendszer telítődéséhez vezethet – jegyzi meg a rendelet. Guyanán csaknem kétszer annyi súlyos beteget ápolnak az intenzív osztályokon, mint amennyit az eredeti kapacitás lehetővé tenne.

Olivier Véran egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint október 1. óta nem jelentkeztek annyian – mintegy 66 ezren – első oltásra, mint szerdán. A tárcavezető szerint egyértelmű, hogy az emelkedés annak a törvénytervezet körüli vitának köszönhető, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakulna át. Az intézkedéssel a kormány célja, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt nyomást gyakoroljon arra a csaknem 5 millió franciára, az oltásra jogosultak 9 százalékára, aki még nem kérte a koronavírus elleni oltást. Olivier Véran azt is bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában regisztrált új fertőzöttek száma ismét rekordot döntött, 335 ezer új esettel.

(MTI)