Égő autók, könnygáz-gránátok – káosz Észak-Koszovóban

Égő autók, könnygáz-gránátok – káosz Észak-Koszovóban

Zavargások törtek ki Kosovska Mitrovicában (Forrás: Kosovo online)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zavargások törtek ki Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részén. A lakosok elbarikádozták a főutcát a koszovói rendőröktől.

A Kosovo online tudósítása szerint a mostani incidensre azután került sor, hogy a koszovói rendőrség megjelent egy szerb gyógyszertárnál, hogy ellenőrizze a vámügyi papírjaikat. Mindeközben egyre több járókelő gyűlt össze, hogy kifejezzék a nemtetszésüket az akció miatt. A feszültség csak növekedett, mire a rendőrség hang- és könnygáz gránátokat vetett be a tömeg oszlatására, majd a koszovói különleges rendőrség, a ROSU is megjelent. A helyi szerbek erre kövekkel hajigálták meg a ROSU járműveit, majd több autót is felgyújtottak.

Mint kiderült, a koszovói rendőrség több szerb boltot is be akart zárni, ezért Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovóért felelős irodájának vezetője arra gyanakszik, hogy a mostani akció Albin Kurti koszovói miniszterelnök szándékos provokációja volt.