Egy fiatal nő halála buktatja meg az iráni rezsimet?

Egy fiatal nő halála buktatja meg az iráni rezsimet?

Tüntető Mahsza Amini portréjával a 2022. szeptember 20-ai isztambuli demonstráción (Fotó: AFP/Ozan Kose)

Fotó: OZAN KOSE

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig is előfordultak időnként Iránban demonstrációk. Az iszlám forradalom országában a derék tüntetők leginkább a gazdasági helyzet miatt mennek az utcára, meg ha fogytán a víz, mint idén nyáron, netán ha nem a kedvenc elnökjelöltjük nyer, lásd 2009-ben Mir-Huszein Muszavi esetét. Olykor felmerül a „demokrácia” kérdése is, de az ilyen irányú megmozdulásokat a legtöbb esetben a rend kegyetlen őrei, a Forradalmi Gárda tagjai még azelőtt elfojtják, hogy a világ mélységeiben hallana róluk.

Mindezek fényében egészen megdöbbentő, ami a napokban történt Teheránban: a feldühödött tömeg az iszlám köztársaság legfőbb vezetőjének egyik rezidenciája elé vonult, ahol kalapáccsal leverték az országot 1989 óta irányító Ali Hámenei fényképét az épület faláról. Tették mindezt egy fiatal iráni kurd nő mellett kiállva, akit néhány nappal korábban a hidzsáb „nem megfelelő” viselése miatt a Forradalmi Gárda „erkölcsrendészei” letartóztattak, majd agyonvertek. Hihetetlen? Pedig szeptember 20-án este a felvételek szerint ez valóban megtörtént. Ugyanezen a napon az ország középső részén fekvő félmilliós Kermán városának egyik terén pedig ezrek szeme láttára egy fiatal nő fedetlen fővel egy késsel levágta a copfját, miközben a főleg férfiakból álló tömeg azt kiabálta: halál a diktátorra!

A két szimbolikus értékű eset idején már négy napja tartottak országszerte a demonstrációk a 22 éves Mahsza Amini brutális és értelmetlen halála miatt. A Teheránba a családját meglátogatni érkező fiatal lányt 13-án verték meg brutálisan „nem megfelelő öltözéke miatt”, a sebeibe 16-án halt bele. Előbb azt állították, szívroham végzett vele az intézkedés során, utóbb pedig szerencsétlen balesetnek nevezték a történteket. A helyi propagandagépezet ekkor még hallgatott. Az iráni hatalom külföldiek felé kommunikáló szócsöve, a Press Tv 21-én adott hírt először a tüntetésekről, azt állítva, gyáva vádaskodók, akik azt híresztelik, hogy Aminit állítólag agyonverték az őrizetbe vételekor. Az állami „hírtévé” még egy idegsebészt is megszólaltatott, aki arról beszélt, hogy a fiatal lánynak agytumorja volt, és ennek következtében esett össze, majd halt meg. Hogy pontosan mi történt, nagyon nehéz eldönteni, ám egyes vélemények szerint a mostani felindulást azt táplálja igazán, hogy az iráni nőknek, főleg a fiataloknak kezd nagyon elegük lenni, hogy az erkölcsrendészek bárhol és bármikor beléjük köthetnek az öltözködésük miatt.

A tüntetések azóta is, immár két hete tartanak. A hatalom pedig semmit sem bíz a véletlenre, egy felvételen például kroszmotoros karhatalmisták vadásznak előttük futó tüntetőkre sokkolókkal. Megbízható hivatalos adatok nem ismertek, de ezreket vehettek már őrizetbe. A helyi hatóságok hétfőn azt közölték, addig 1200 főt tartóztattak le – köztük egy média-érdekvédelmi csoport szerint legalább 20 újságírót –, a halottak száma pedig a tüntetésekben életét vesztő öt karhatalmistával együtt 41 fő. Ezzel szemben a norvégiai székhelyű Iráni Emberi Jogok (Iran Human Rights, IHR) nevű szervezet jelentése legalább 76 halottról tudott a hét közepéig.

Az iráni állami propaganda közben már azt sulykolja, hogy a tüntetéseket külföldről pénzelik és szítják, és „milliós menetekről” mutogatnak képeket, amelyek állítólag a külföldről támogatott erőszakos demonstrációk elleni tiltakozásul szerveződtek. Az iráni igazságszolgáltatás vezetője, Gólam-Hoszein Mohszeni Edzsei pedig kijelentette, hogy „határozott, engedékenység nélküli fellépésre van szükség” a tiltakozó felbujtókkal szemben.

Nagyon nehéz megítélni, hogy mennyire lehetnek a rendszer számára veszélyesek a tüntetések. Mindenesetre a brit székhelyű Iran International hírblog teheráni forrásai már arról szólnak, hogy a rezsim néhány magas rangú bennfentese külföldre – Kanadába, Oroszországba és Törökországba – küldte a családját. A megmozdulások közben túlnőttek Irán határain. A rendőrök Párizsban és Londonban is összecsaptak a nők jogai miatt tiltakozó, az iráni nagykövetség felé tartó tüntetőkkel, hogy megakadályozzák a konfrontációt. A pánarab al-Dzsazíra hírtelevízió szerint Párizsban egy, Londonban 12 főt tartóztattak le.

Egyre több és hazájukban egyre népszerűbb emberek támogatását nyeri el Mahsza Amini és az iráni nők ügye: a november végén kezdődő katari labdarúgó világbajnokságon résztvevő iráni labdarúgó válogatott Ausztriában játszott felkészülési meccset kedden Szenegállal, az iráni játékosok pedig a mezükre fekete dzsekit húztak, jobbjukon egy M betűvel, így énekelték a nemzeti himnuszukat.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/40. számában jelent meg szeptember 30-án.