Egy hétig lesz a Momentum delegációja Ukrajnában

Egy hétig lesz a Momentum delegációja Ukrajnában

Kijevbe látogat a Momentum parlamenti delegációja. A képen Tompos Márton, Gelencsér Ferenc és Bedő Dávid országgyűlési képviselők láthatóak (Fotó: Bedő Dávid / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Momentum már hosszabb ideje tervezi azt, hogy hivatalos keretek között delegációt küld az orosz agresszió sújtotta Ukrajnába – erről írt a párt a Magyar Hang megkeresésére hétfőn. A Momentum vasárnap jelentette be, hogy három országgyűlési képviselőjük is – Gelencsér Ferenc, Bedő Dávid és Tompos Márton – az Oroszország által megtámadott ország fővárosába, Kijevbe megy.

Most lapunk kérdésére több részletet is megosztottak az útról. Válaszuk szerint felelősségük azért tenni, „hogy az ukrán vezetés és az ukrán nép ne Orbán Viktor putyinista politikája alapján ítéljék meg a magyarokat, amikor a háborúnak vége lesz”.

– A frakcióvezetés nagyjából egy hetet fog a szomszédos országban tölteni és ez idő alatt az ukrán kormány több képviselőjével is fogunk találkozni az előzetes tervek szerint. Tesszük ezt azért, mert erkölcsileg így helyes, és a tárgyalás ukrán partnerekkel nemzetünk határon inneni és túli közösségének is érdekében áll. Szóba fog kerülni a háború alakulása, a munkácsi turulszobor, a nyelvtörvény, illetve a magyar-ukrán viszony alakulása is. Mi nem hagyjuk cserben a kárpátaljai magyarokat, ellentétben a magyar kormánnyal – szögezték le.

Arra is kitértek, mivel az út komoly kockázatokkal jár, ezért pontos részleteket arról, hogy hol, mikor, kivel találkoznak és milyen körülmények között utaznak, valamint szállnak meg, nem áll módukban elárulni. Azonban biztosítanak mindenkit arról, hogy minden szükséges óvintézkedést és biztonsági előírást megtettek és betartanak, a részletekről pedig folyamatosan beszámolnak majd az ismert felületeiken.

Válaszukban azt is jelezték, támogatják az Ukrajnának folyósítandó uniós pénzügyi hitelt is Ukrajna EU-s tagsága mellett. Az EU ugyanis nem „puszira” adna kvázi működési hitelt az ukrán államnak – fogalmaztak. – A havonta elutalt pénzért cserébe Kijevnek igazolnia kellene, hogy a jogállamiságot erősítő intézkedéseket is foganatosítaniak. Ennek pedig egy fontos eleme az is, hogy a sokak által vitatott ukrán nyelvtörvényt is felülvizsgálják, valamint a kisebbségeknek biztosítanak minden őket megillető jogot, így a kárpátaljai magyarságnak is. Az uniós hitel kormány általi blokkolása a kárpátaljai magyarsággal szemben bűn! – tették hozzá.

Érdekesség, hogy tavasszal a közép-európai régió több akkori vezető politikusa is elment Kijevbe. Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh, Janez Jansa szlovén, illetve Eduard Heger szlovák kormányfő is személyesen biztosították támogatásukról Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Ezzel ellentétben a magyar kormány még nem tett hasonló gesztust.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.