Egy hőerőművet is elért a török erdőtűz

Egy hőerőművet is elért a török erdőtűz

Szarvasmarháit hajtja a fenyegető tűz elől egy férfi a törökországi Cokertme faluban, az égei-tengeri Bodrum üdülőváros közelében 2021. augusztus 3-án, a térségben pusztító erdő- és bozóttüzek hetedik napján (Fotó: MTI/AP/Emre Tazegul)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hőerőmű területét is elérték a lángok szerda este Törökország dél-nyugati részén, ahol nyolcadik napja erdőtüzek pusztítanak, sok esetben tengerparti üdülőhelyeket veszélyeztetve – jelentette az NTV török hírtelevízió. Az Anadolu állami hírügynökség szerint a Mugla tartományban lévő kemerköyi hőerőműből megkezdték a dolgozók evakuálását, a veszélyes anyagok elszállítása pedig már korábban megtörtént.

A védelmi minisztérium Twitter-fiókján azt közölték, hogy a közelben tartózkodók közül többen a tengerpartra menekültek, ahonnan a haditengerészet hajói szállították el őket. Szakértők szerint a széntüzelésű erőmű károsodása egyes térségekben az áramszolgáltatás kimaradásához vezethet, s az tűz következtében nagy mennyiségű szén-monoxid szabadulhat fel.

A kis-ázsiai országban múlt szerda óta összesen 187 helyen keletkezett erdőtűz. Jelenleg 15 helyszínen tart még a lángok oltása. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este az Haber török hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, hogy az erdőtüzek olyan nemzetközi fenyegetést jelentenek, mint a világjárványt okozó SARS-CoV-2 koronavírus. Az államfő egyúttal arról is beszámolt, hogy más eszközök mellett immár 20 tűzoltó repülőgép és 51 helikopter vesz részt az oltási munkálatokban.

A törökországi tűzvészben eddig nyolc ember vesztette életét.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.