Egy humanitárius folyosó működött eddig, ma folytatnák a menekítést Szumiból

Egy humanitárius folyosó működött eddig, ma folytatnák a menekítést Szumiból

Elkezdődött Szumiból a civil lakosság evakuálása

Fotó: Twitter.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Körülbelül 5000 ember és több mint 1000 gépkocsi már biztonságban van. Így vont mérleget Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal egyik vezetője a Szumiból tegnap megnyitott humanitárius folyosóról a BBC szerint. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közlése szerint ugyanakkor az 5000 ukrán mellett 1700 külföldi diák kimenekítése is sikerült a városból.

A kelet-ukrajnai városban azonban még bizonyosan nagy számban maradtak civilek, mert a lakosság száma a háború kirobbanása előtt meghaladta a 250 ezret. A tegnapi tervek még arról szóltak, hogy a folyosó aznap este 9-ig lesz nyitva Poltava felé. Szumi regionális kormányzója szerint viszont a civilek kimenekítése ma is folytatódik a városból.

A február 24-én indult orosz támadás után a tegnapi volt az első akció, amelyben jelentős nagyságrendben sikerült embereket kimenekíteni egy ostromlott városból. Mert ugyan korábban is született megállapodás ideiglenes tűzszünetről és a menekülők számára folyosó nyitásáról, de azok az akciók hamar kudarcot vallottak. A háborúban álló felek kölcsönösen vádolták egymást a tűzszünet megsértésével.

A portál szerint ez történt a Kijevtől északra fekvő Csernyihivben is, ahol összeomlott a humanitárius folyosó, miután ukrán közlés szerint lőtték azt az oroszok.

Mint arról kedden az MTI nyomán beszámoltunk, Szumi egyike azon öt városnak, amelyre vonatkozóan korábban az orosz fegyveres erők kedd reggel bejelentették a humanitárius folyosó megnyitását.

A Der Spiegel szerint Irina Verescsuk kormányfő-helyettes nyilatkozatában azt is követelte, hogy a támadók Mariupolból is biztosítsák a humanitárius folyosót Zaporizzsja felé. A beszámoló alapján kitért arra, hogy napok óta hiába próbálják a segélyszállítmányokat eljuttatni a kikötővárosba. A Vöröskereszt adatai szerint Mariupolban 200 ezren várnak arra, hogy elhagyhassák a várost. A nemzetközi szervezet szerint Mariupolban a helyzet katasztrofális.