Egy friss kutatás szerint a német társadalomban egyre hitelesebb az orosz propaganda

Egy friss kutatás szerint a német társadalomban egyre hitelesebb az orosz propaganda

Olaf Scholz német kancellár egy német Gepard önjáró légvédelmi gépágyú előtt az ukrán katonák kiképzőközpontjában tett látogatásakor az észak-németországi Putlosban 2022. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/Getty Images/pool/Morris MacMatzen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre jobban terjednek az orosz háborús narratívák Németországban egy berlini közvéleménykutatás szerint – írta a Meduza nevezetű hírportál, ami az egyik utolsó máig működő orosz ellenzéki híroldal.

A felmérés alapján a németek nagyjából 40 százaléka gondolja azt, hogy Oroszország a NATO provokációja miatt kezdte a háborút: 19 százalék teljesen, 21 százalék pedig részben ért egyet ezzel a felvetéssel. Az egykori NDK-ban, Kelet-Németországban az igenlő választ adók aránya 59 százalék volt. A megkérdezettek 44 százaléka egyúttal részben vagy teljesen egyetértett azzal az elképzeléssel, hogy Putyin a világot irányító globális háttérhatalmakkal küzd. 35 százalék pedig úgy válaszolt, hogy Ukrajnának nem lehetnek saját területi követelései, mivel történelmileg Oroszország része.

A felmérést a CeMAS nevezetű kutatócsoport végezte, a csoport szerint az orosz propaganda fősodrú narratívává vált a német társadalomban. Egy áprilisi felmérésükhöz képest mérve a német társadalom ugyanis sokkal átitatottabb a háborúpárti propagandával, mint négy hónappal ezelőtt. A CeMAS ezen befolyásolási kísérleteket a hibrid hadviselés aktív részének tartja, viszont a csoport a beszámolójában kiemeli azt, hogy a német nyelvű orosz propagandacsatornák nagy részét már betiltották Németországban.

A lap megkérdezte Alexey Yusupov berlini politológust az orosz propaganda hatásairól a német társadalomban, aki szerint nem a dezinformáció, hanem a gazdasági érdekek hatása érezhető a német társadalomban. – Német politikáról szóló magánbeszélgetésekben állandóan felmerül a „ki jár jól” kérdéskör. Ellentétben az áprilisi helyzettel, most már értjük, hogy sok vesztes fél van ebben a háborúban – köztük Németország is. Alapvetően csak Washington nyer. Németország azt érzi, hogy egyre inkább olyan döntésektől függ, amelyeket nem Berlinben hoznak. Ez fontosabb befolyás, mint bármilyen orosz propaganda. Minden tisztelettel, nem kell minden sarokban kémeket és ügynököket keresni – fogalmazott a lapnak Yusupov.