Egy krími szenátor szerint meg kellene tiltani a harcképes orosz férfiaknak az ország elhagyását

Egy krími szenátor szerint meg kellene tiltani a harcképes orosz férfiaknak az ország elhagyását

Férfiak érkeznek egy krasznodari toborzó központba 2022. szeptember 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, valamint négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régióban népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról.
MTI/AP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szergej Csekov krími miniszter a RIA Novoszti-nak adott interjújában fejezte ki azon véleményét, miszerint a besorozható férfiak számára le kéne zárni Oroszország határait. Csekov 2014 előtt Ukrajnában volt politikus, 1990-ben az ukrán parlament tagjaként ő volt az egyik azon négy képviselő közül, akik nemmel szavaztak az ukrán függetlenségi nyilatkozat kikiáltására.

Vlagyimir Putyin pár nappal ezelőtt rendelt el részleges mozgósítást, ezzel 300 ezer katonát küldene az orosz-ukrán háborúba. Ezen intézkedés után sok helyen torlódások alakultak ki a határátkelőhelyeken, annyian próbálják elhagyni Oroszországot.

Mint megírtuk, a KGB utódszervezete, az FSZB hétfőn közölte, hogy 261 ezer férfi hagyta el Oroszországot, amióta Vlagyimir Putyin elnök az orosz-ukrán háború miatt részleges mozgósítást rendelt el. Kérdéses persze e szám hitelessége, elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy erre hivatkozva Moszkva – a kivándorlás megakadályozására – lezárja a határokat a hadköteles férfiak előtt.