Egy napja szökésben van a halott migránsokat szállító magyar autó sofőrje

Egy napja szökésben van a halott migránsokat szállító magyar autó sofőrje

Rendőrautó (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra sem sikerült kézre keríteni azt a férfit, akinek autójában a 29 migránsra, köztük két halott férfira bukkantak a magyar–osztrák határ közelében, Ausztriában. Az embercsempész gyalog menekült el, miután az osztrák katonák megjelentek.
Mint arról még kedden beszámoltunk, a bevándorlókat szállító kisbuszt tegnap kora délután állították meg a katonák Cinfalva (Siegendorf) közelében – lényegében Sopronnal átellenben –, miután gyanús lett, hogy a jármű természetvédelmi területen parkol. Így kerültek elő a gépkocsiból a migránsok, köztük a holttest. Az elhunytak életkora sajtóinformációk szerint 25-30 körül lehet. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozhatta a halálukat. A Kurier című osztrák lap ma azt írta, megfulladhatott az egyébként is rossz egészségi állapotban lévő két bevándorló a járműben.

A sárga Renault puttonyos kisbusz magyar rendszámú. Azt már tegnap kiderült, hogy Magyarország felől érkezett Ausztriába. Az ORF közszolgálati média arról számolt be, hogy a menekülő Magyarország felé szaladt. Ugyanakkor az embercsempész állampolgársága egyelőre nem ismert. Az osztrák rendőrség azt is tudatta, hogy a gyanúsítottnak fegyvere is lehet. A környéket lezárták, az erdőt helikopterrel, drónokkal és nyomkövető kutyákkal kezdték átfésülni. Ausztria a magyar rendőrséget is bevonta a menekülő gyanúsított keresésébe.

Ezért megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), és a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányságot is. Választ egyelőre az ORFK-tól kaptunk. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen segítséget kért az osztrák társhatóság, miként vesznek részt a kutatásban. Válaszukban megerősítették, hogy valóban kértek tőlük segítséget. Azt írták ugyanis, hogy a magyar rendőrség nemzetközi bűnügyi együttműködés keretében, illetve konkrét megkeresések teljesítése során együttműködik az eljárást folytató osztrák hatósággal. Ennél többet azonban nem közöltek.

A járműben utazó több migráns között magát szíriainak és kurdnak mondó egyaránt van. Az APA osztrák hírügynökség azt írta róluk, hogy a körülményekhez képest jól vannak. Nekik orvosi segítségre sem volt szükségük, vizet kaptak. A hatóságok őket tanúként hallgatták ki. Valamennyien férfiak, nő vagy gyermek sem volt közöttük. Egyelőre egyikük sem folyamodott menekültstátuszért a hatóságokhoz. Herbert Marban rendőrségi szóvivő ugyanakkor ma arról beszélt, hogy még előfordulhat, hogy megkérik azt.

Ausztriában hetente több száz új migráns tűnik fel, leginkább a Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban. A számuk mintegy 30 ezerre tehető. Ezért az osztrák rendőrség és a hadsereg már korábban megerősítette jelenlétét a magyar határ közelében.

Az osztrák közszolgálati rádiónak ma délben arról beszélt Gerald Tatzgern, a rendőrség csempészetre szakosodott szakértője, hogy az utóbbi időben változott az embercsempészek módszere. Néhány hónappal ezelőttig az volt a szokásuk, hogy az államhatár előtt kirakták a migránsokat, és az utolsó kilométereket gyalog kellett megtenniük. Majd amikor átértek a határon, felvette őket egy jármű. Az utóbbi időben viszont ismét egyre gyakrabban vettek igénybe puttonyos járművet. Ez a szakértő szerint veszélyesebb, mert kis helyre sok embert zsúfolnak össze.

Tatzgern a Kuriernak azt is mondta, hogy a migránsok valamelyik nyugat-balkáni menekülttáborból indulhattak, mert nem akartak egy újabb telet ott tölteni.

Kerestük az ügyben Burgenland tartomány rendőrségét is, többek között azt is felvetve, hogy magyar állampolgárságú lehet-e a gyanúsított, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A történtek különben Ausztriában nagy érdeklődést váltottak ki. 2015 nyarán ugyanis már történt hasonló eset. Akkor az A4-es autópályánál Parndorf közelében hátrahagyott hűtőkocsiban 71 ember holtteste került elő. Az embercsempészeket időközben Magyarországon életfogytiglan szabadságvesztésre ítélték.