Egy oligarcha-miniszterelnök menekülése

Egy oligarcha-miniszterelnök menekülése

Vladimir Plahotniuc, a Moldovai Demokrata Párt vezetője beszédet mond Chisinauban 2019. június 9-én. A moldovai alkotmánybíróság felfüggesztette tisztségéből Igor Dodon államfőt, és Pavel Filip volt miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes anyag jelent meg kedden egy moldovai oknyomozó honlapon „Az oligarcha menekülése” címmel. A cikk azt tárja fel, hogyan készült fel a Moldovai Demokrata Párt (MDP) elnöke, Vladimir Plahotniuc az országból való távozásra. Az előkészületek már akkor elkezdődtek, amikor a politikus még kormányfőként dolgozott!

Az első lépést rögtön a parlamenti választások után tette meg, miután a 2019. február 24-én lezajlott voksoláson a pártja csak harminc helyet szerzett meg a 101 fős Parlamentben. A Moldovai Újságírói Kutatóközpont kiderítette, hogy a politikus már március végén megbízott egy vízumügyintézésre szakosodott céget, hogy maga és családja számára indítsa el az Amerikai Egyesült Államokba bejutást biztosító E2-es vízumot, amelyet azok kaphatnak, akik jelentősebb összeget készülnek befektetni az Államokban. 

Tavaly nyáron komoly kormányválság alakult ki Chisinau (Kisjenő/Kisinyov), miután az MDP nem talált koalíciós partnert magának. Az Európai Unió-párti ACUM/Most pártszövetség és az Oroszország által támogatott Szocialista Párt megegyezett egymással az oligarcha ellenében, mire válaszul Plahotniuc emberei elbarikádozták magukat a kormányhivatalokban.

Borköztársaság Oroszország és Románia fogságában | Magyar Hang

A patthelyzet azután ért véget, hogy az oligarcha találkozott az amerikai nagykövettel. A 15 perces beszélgetés után a pártelnök bejelentette, hogy átadják a hatalmat és még aznap, június 14-én délután családjával együtt eltűnt az országból. Akkor mindenki azt gondolta, hogy Amerikába ment a nagykövettel való megállapodás részeként. 

Az oknyomozó anyagból most kiderült, hogy a moldovai, román és orosz állampolgársággal is rendelkező oligarchának előkészítettek egy repülőgépet, de az végül szárazföldön, Transzisztrián keresztül távozott az országban. Augusztusban két bűnvádi eljárás is indult ellene – pénzmosással, korrupciós ügyekkel és más dolgokkal is meggyanúsította a moldovai korrupcióellenes ügyészség, és kiadták ellene a nemzetközi körözést. A moldvai antikorrupciós ügynökség szerint a politikus 18 millió dollárt és 3,5 millió eurót mosott tisztára offshore cégeken keresztül. Plahotniuc ellen korábban Oroszországban és Romániában is vizsgálat indult, Moszkvában még gyilkossági kísérlettel és drogkereskedelemmel is megvádolták. 

Az oknyomozó újságírók által feltárt vízumkérelemben a politikus egy Miami Beachen lévő luxusingatlant jelölt meg leendő lakóhelyként – a toronyházban egy lakás 2,9 millió dollárba, a havi bérlet pedig 15 ezer dollárba kerül. 

Az oknyomozó portál szerint az oligarcha Romániában bujkált – októberben többen látták egy jászvárosi kórházban.

Kedden az amerikai külügy egy közleményben bejelentette: a politikus és családja nem kívánatos az országban, a korrupciós ügyeik miatt visszautasították a vízumkérelmüket. – Hivatalos minőségében Plahotniuc olyan korrupciós cselekményekben vesz részt, amelyek aláássák a jogállamiságot és súlyosan veszélyeztetik a moldovai demokratikus intézmények függetlenségét – állítja az Egyesült Államok Külügyminisztériumának január 13-án kiadott nyilatkozata, amelyben benne van, hogy a volt kormányfőn kívül nem látják szívesen feleségét, Oxana Childescut, fiát, Timofei Plahotniucot és kiskorú gyermekét sem.