Egy román lap szerint Moldova már nem képes több ukrán menekültet befogadni

Egy román lap szerint Moldova már nem képes több ukrán menekültet befogadni

Ukrajnából elmenekült emberek a moldovai-ukrán határnál lévő határátkelőhelyen, a moldovai Palancában 2022. március 11-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moldova nem képes már több, a háború elől menekülő ukrán állampolgárt befogadni és ellátni, miután a 2,6 millió lakosú országban napok óta több mint százezer menekült tartózkodik – közölte csütörtökön a román G4Media.ro hírportál Dumitru Udreának, a chisinaui kormány főtitkárának egyik rádióinterjúját idézve.

Az MTI szemléje szerint Udrea a – román közszolgálati rádió által a moldovai fővárosban alapított – Radio Chisinaunak elmondta: a háború kezdete óta 340 ezer ukrán állampolgár érkezett Moldovába, akik közül 103 ezren maradtak az országban, a menekültek csaknem fele pedig kiskorú. Az ukrajnai szülők eddig 650 gyermek számára kérvényezték a felvételt a moldovai iskolákba és óvodákba. A moldovai hatóságok azt remélik: a tanulók egy része számára lehetővé tudják tenni, hogy online bekapcsolódhassanak az Ukrajna nyugati részén működő iskolák tanóráiba – magyarázta a chisinaui kormány főtitkára.

Udrea szerint a chisinaui kormány pénzügyi támogatásban fogja részesíteni az ukrán menekülteket befogadó családokat, amint megérkezik az országba a nemzetközi közösség által megígért segítség, addig azonban csak a segélylerakatokat felkeresve juthatnak hozzá az adományozóktól összegyűjtött élelmiszerhez és más létszükségleti cikkekhez.

A tisztségviselő elmondta, hogy az ENSZ menekültügyi szolgálatának legutóbbi felmérése szerint Moldova mintegy 25 ezer menekült befogadására képes. Az országban jelenleg 96, hatóságilag engedélyezett befogadóközpont is működik, közülük 42 a fővárosban. Mivel az ország négyszer annyi menekült ellátásáról gondoskodik, mint amennyire elvileg képes lenne, a moldovai hatóságok Románia és más európai uniós országok felé irányítják az ukrajnai menekülteket, közvetlenül az ukrán-moldovai határátkelőktől vagy légi úton – mondta a kormányfőtitkár.

Szerdán Klaus Johannis román államfő Chisinauba látogatott, hogy arról biztosítsa a moldovai vezetőket: mindenben és mindenkor számíthatnak Románia támogatására. Maia Sandu moldovai elnökkel közös sajtóértekezletén Johannis azt ígérte: Románia annyi ukrajnai menekültet fogad be, ahány érkezik. – Nem áll szándékunkban semmilyen kvótát megszabni: annyi menekültet fogadunk be, ahány érkezik, és mindannyian tisztességes segítséget, ellátást fognak kapni. Ez a legkevesebb, amit tehetünk az ukránokért ebben a rendkívül nehéz időszakban, ebben a katasztrofális helyzetben, amelyet az orosz agresszió idézett elő – mondta Johannis. Hozzátette: nem akar senkit arra bátorítani, hogy elhagyja otthonát, de akik a háborús fenyegetés elől menekülnek, azokat Románia befogadja.

Az oroszok által Ukrajna ellen indított háború csütörtöki eseményeit itt követhetik percről percre.

Címkék: Ukrajna, háború, Moldova