Egy szénbánya-vállalat milliárdos igazgatójának felesége lesz Amerika ENSZ-nagykövete

Egy szénbánya-vállalat milliárdos igazgatójának felesége lesz Amerika ENSZ-nagykövete

Kelly Craft (Fotó: US Embassy Canada)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét van ENSZ-nagykövete az Egyesült Államoknak, miután az amerikai szenátus szerda délután megszavazta Donald Trump jelöltjét, Kelly Craftot a nagyköveti posztra, jelentette az MTI. A szavazáson a képviselők 56:34 arányban döntöttek a diplomata mellett, így hét hónapig tartó szünet után ismét van nagykövete az Egyesült Államoknak a világszervezetben. Az előző képviseletvezető, Nikki Haley tavaly decemberben távozott, az utódjának jelölt volt külügyi szóvivő, Heather Nauert pedig magánéleti okokra hivatkozva visszalépett a jelöltségtől.

A jelenleg kanadai nagykövetként tevékenykedő Craft és férje, a milliárdos Joe Craft – aki az Egyesült Államok harmadik legnagyobb szénbányászati vállalatának vezérigazgatója –, a Republikánus Párt egyik nagy anyagi támogatójaként ismert.

Meghallgatása során az új ENSZ-nagykövet azt ígérte: folytatja Nikki Haley erőfeszítéseit a világszervezet megreformálására, és küzdeni fog az ENSZ és szervezetei washingtoni megítélés szerint Izrael-ellenesnek tartott határozatai és intézkedései ellen.

Amerika villámhárító nélkül marad - Lesz-e méltó utódja az ENSZ-nagykövetnek? | Magyar Hang

Akárki is lesz az Egyesült Államok következő ENSZ-nagykövete, sosem lesz akkora befolyása az ország külpolitikájára, mint Nikki Haley-nek - így foglalható össze azoknak az elemzőknek a véleménye, akik aligha túloztak, amikor kommentálták a diplomata távozását a posztjáról.

– Jelöltségem megszavazása után a klímaváltozás ügyének szentelt viták egyik élharcosa leszek – ígérte a meghallgatáson, miután a demokrata párti szenátorok elsősorban azért bírálták, mert korábban nem egyszer szkeptikus véleményt fogalmazott meg az éghajlatváltozás emberi tényezőit illetően.

Politikai ellenfelei az állítólagos diplomáciai tapasztalatlanságát is kifogásolták, ami ellen Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője azzal érvelt, hogy kanadai nagykövetként „kipróbált diplomata” lett, aki részt vett az új amerikai-kanadai-mexikói kereskedelmi egyezmény kimunkálásában is.