Egy ukrán férfit fejbe lőttek, majd élve eltemettek az oroszok – túlélte

Egy ukrán férfit fejbe lőttek, majd élve eltemettek az oroszok – túlélte

Mikola Kulicsenko a saját és bátyjai hevenyészett sírjánál (Fotó: CNN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mikola Kulicsenkónak saját bevallása szerint sem kellene életben lennie. A CNN riportja szerint a 33 éves férfi az oroszok által megszállt Csernyihiv régióban lévő Dovzsik faluban élt két bátyjával és nővérével. Amikor az ukrán honvédők lebombáztak egy orosz menetoszlopot, az oroszok házról házra járta a faluban, hogy felkutassák a támadás felelőseit.

Kulicsenkóék házában megtalálták az egyik bátyja katonai holmiját (a férfi tartalékos ejtőernyős volt, de a háborúban nem vett részt, civilként élt), illetve a nagypapa kitüntetéseit. Ezután a három testvért három napig a pincében vallatták. A nővérük nem tartózkodott otthonm amikor az oroszok megérkeztek, ezért élhette túl az incidenst.

Kulicsrenko elmondta, hogy addig ütötték egy vascsővel, míg elvesztette az eszméletét. Ezután bekötötték a szemüket, összekötözték a kezüket és a lábukat, majd egy félreeső helyre szállították őket. Ott letérdepeltették őket, míg megásták a sírjukat. Ezután Mikola hallotta, ahogy a 36 éves Dmitro bátyját kivégzik. Majd Jevhen öccsét is megölték. Végül Mikolát is fejbe lőtték. A golyó az arcán hatolt be, és a fülénél lépett ki a fejéből. De nem halt meg.

Halottnak tettette magát, bedobták a testét a gödörbe a testvéreivel együtt, majd földet hánytak rá, és távoztak. Nem tudja, meddig feküdt a gödörben élve eltemetve, végül azonban sikerült kimásznia. Közben félre kellett löknie magáról a bátyja holttestét, akit rádobtak. Az éjjel eljutott egy közeli házba, ahol egy nő ápolta másnapig, amikor sikerült az apja házába jutnia, ahol a nővére talált rá.

A riportban megszólaló nővér, Irina, így emlékezik: „Hazaértem, és ott volt Mikola. A szemébe néztem, és megkérdeztem, hogy hol vannak a többiek. Azt mondta, hogy nincsenek többiek.”

Az orosz háborús bűnök kivizsgálására a Nemzetközi Büntetőbíróság 42 tagú vizsgálóküldöttséget menesztett Ukrajnába, illetve az ukrán ügyészség is nyomoz.

Címkék: ukrajnai háború

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Háború és béke IKEA-színekben