Egy videó igazi káoszt okozhat a Balkánon

Egy videó igazi káoszt okozhat a Balkánon

Plakátokon is keresték David Dragicevicet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sosem rázta meg egy haláleset annyira a boszniai szerb politikát, mint David Dragicevic eltűnésének ügye. A 21 éves Banja Luka-i fiatalnak még tavaly márciusban veszett nyoma, majd hat nap után megtalálták a testét a város melletti folyóban. A nyomozás során a hatóságok előbb kizárták az idegenkezűséget és azt állították, hogy a fiú öngyilkos lett, később azonban felmerült a gyilkosság gyanúja.

Ezt állítja Davor Dragicevic, David édesapja is, aki szerint a rendőrség védi a gyilkosokat. Ezért már több tüntetést is szerveztek, amely rengeteg embert mozgatott meg nem csak Banja Lukában, hanem Szerbiában is. Az Igazságot Davidnak elnevezésű csoporthoz több mint 280 ezren csatlakoztak a Facebookon, ám az igazi fejtörést inkább az okozta a kormánynak, hogy a tüntetéseket már nem csak a fiú halálával összefüggésben szervezték. Terítékre került a korrupció és a rossz gazdasági helyzet is – s ez errefelé különösen kényelmetlen kérdés a hosszú ideje regnáló elitnek.

Úgy látszik azonban, hogy a december végi tömegdemonstráció fordulópontot jelentett abban a harcban, amelyre most már Európa is egyre inkább felfigyelt. A hatóságok megelégelték a tüntetéseket, és a tettek mezejére léptek. Először őrizetbe vették Drasko Stanivukovic ellenzéki képviselőt és Zeljko Dabicot, az Igazságot Davidnak közösségi oldal szerkesztőjét. Őket azzal gyanúsítják, hogy a tüntetések idején államcsínyt készítettek elő.

Majd a Banja Luka-i polgármester jelezte, pert indítanak a demonstráció szervezőivel szemben – ugyanis azzal, hogy miattuk elmaradt az egyik boszniai énekes szilveszteri koncertje, kár érte a várost. Davor Dragicevic sem úszta meg: utána a rendőrség azért indított hajszát, mert állításuk szerint a férfi a Szerb Köztársaság alkotmányos rendjének erőszakos megváltoztatására hívta fel a követőit. Végül Milorad Dodik, a boszniai államelnökség szerb tagja is reagált az eseményekre. Elmondta: nem teljesíthetik a tiltakozók kéréseit, mert semmi sem bizonyítja, hogy a rendőrségnek köze lett volna a fiú halálához.

Miért vezetett idáig a tragikus márciusi haláleset ügye? A boszniai szerb entitás gazdasági helyzete minden nemzetközi igyekezet ellenére is elkeserítő, ráadásul a jövő sem ígérkezik túlságosan rózsásnak. A politikai elitet pedig láthatóan nem érdekli különösebben az itt élők sorsa: az őszi választási kampány során a jelöltek – szokásaikhoz híven – nem jóléti ígéreteket tettek, hanem inkább nacionalista jelszavakkal álltak elő.

David édesapja azonban nem adja fel: most a Srpskainfo portálnak jelezte, birtokában van egy videó a fia megöléséről, amelyen az elkövetők is látszanak. – Hamarosan nyilvánosságra hozom a fiam, David Dragicevic meggyilkolásáról készült videót, akkor pedig igazi káosz lesz Bosznia-Hercegovinában – tette hozzá férfi.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/3. számában jelent meg, 2019. január 18-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/3. Magyar Hangban? Itt megnézheti.