Egy vizsgálat szerint már egy adag Pfizer oltás is 85 százalékos védettséget ad

Egy vizsgálat szerint már egy adag Pfizer oltás is 85 százalékos védettséget ad

Ultraortodox zsidó egészségügyi dolgozó koronavírus elleni oltóanyagot ad be egy jeruzsálemi oltóközpontban 2021. január 11-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tel Avivi Egyetem munkatársainak Lancet folyóiratban közölt tanulmánya szerint már egy adag Pfizer/Biontech oltóanyag beadása is meglehetősen magas, 85 százalékos védettséget nyújt a koronavírus-betegség ellen. Az eredmény azok véleményét erősíti, akik szerint a második oltást időben el lehet csúsztatni, hogy a rendelkezésre álló készleteket minél több embernek adhassák be.

Ugyanakkor maguk a kutatók is hangsúlyozták, hogy e vizsgálat viszonylag kevés alany bevonásával történt, és ennél sokkal nagyobb kísérletet igényelne az, hogy változtatni lehessen az oltás alkalmazásának gyártó által előírt módján.

A vizsgálatban az izraeli Sheba Orvosi Központ decemberben és januárban beoltott 7214 dolgozóját követték. Kiderült, hogy az első adag beadása utáni 15-28. nap között az oltás 85 százalékban megakadályozta a tünetes covid-19 betegség kialakulását náluk.

Anthony Fauci, az amerikai Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatója, az amerikai védekezés de facto irányítója azonban úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült államok tartja magát a kétdózisú oltáshoz, és a düzisok között 21 nap telik el. Elmondta, hogy igaz ugyan, hogy az első adag után jelentős védettség alakul ki, de valószínűleg ez nem lesz tartós, ezért van szükség a második adagra.

(NBC)