Egy vuhani tudós egy éve figyelmeztetett a járvány kitörésének lehetőségére

Egy vuhani tudós egy éve figyelmeztetett a járvány kitörésének lehetőségére

Beteget szállítanak egy vuhani kórházba 2020. január 23-án. Hupej tartományban a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetették ki. Kínában eddig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Vuhani Virológiai Laboratóriumban dolgozó Si Csengli és kollégái egy tanulmányban hívták fel a figyelmet arra, hogy kifejezetten fontos lenne a denevérek által hordozott vírusok tanulmányozása, mert ismét támadhatnak. Az információ egy tavaly január 19-én benyújtott kutatási dokumentumnak volt a része, amelyet a tudományos folyóiratokat kezelő MDPI márciusban közölt is – írja a The Sun

A brit lap szerint a Denevér Asszonynak is becézett kutató már három nappal a járvány kitörése után azonosította is az új koronavírust, de főnöke elhallgattatta.  

Si évtizedek óta foglalkozik a szárnyasok által hordozott vírusokkal, s a tanulmányban arra jutottak kollégával, hogy a 2002-2003-as SARS-, illetve a Közel-Keleten pusztító MERS-járványt okozó, a denevérek által hordozott koronavírusok tanulmányozása kifejezetten fontos lenne, mert Kína nagy népsűrűsége, az ország mérete, illetve biodiverzitása kifejezetten segítheti egy új járvány kialakulását és terjedését. Annál is inkább, mert a kínai étkezési kultúra előnyben részesíti a frissen levágott állatok húsát, ami megkönnyíti a vírus emberre való átugrását.

A Si vezette csapat már egyébként egy 2018-as kutatásban rámutatott, hogy az emberek valószínűleg képesek a koronavírust közvetlenül elkapni a denevérekből.