Berlin szerint továbbra is lehet euróban fizetni az orosz gázért, már 2 millió gyerek hagyta el Ukrajnát – percről percre

Berlin szerint továbbra is lehet euróban fizetni az orosz gázért, már 2 millió gyerek hagyta el Ukrajnát – percről percre

Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata által közreadott kép az előző napi orosz légitámadásban megsemmisült helyi kormányépület romjairól Mikolajivban 2022. március 30-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, frissítsék rendszeresen cikkünket az új bejegyzések megjelenítése érdekében.

Keddi közvetítésünket itt találják.

23:00: 13,4 millió fontot gyűjtöttek Ukrajna számára egy Birminghamban megrendezett koncerttel – jelentette a BBC. A fellépők között volt a 2016-os Eurovíziós dalfesztivált megnyerő ukrán Jamala, akinek 1944 című dala már hat éve is hatalmas vihart kavart az oroszok körében. (Az előadó szerint a számot a Krímből sok ezer társával a szovjet diktátor, Sztálin által a második világháború idején kitelepített tatár nagymamája inspirálta.) Jamala az orosz invázió elől a gyermekével még a harcok kezdetekor elmenekült. A BBC beszámolója szerint a fellépők között még további ukrán művészek is színpadra léptek, de Ed Sheeran, Camila Cabello vagy épp Nile Rodgers is zenélt. A bevételt az ukrán menekültek humanitárius segítségére fordítják.

22:25: Az orosz erők megkezdték a kivonulást a csernobili atomerőműről, amely felett még az invázió első napján, február 24-én vették át az irányítást – közölte egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő. „Úgy tűnik, áthelyezik néhány egységüket, elhagyták a csernobili létesítményt, és Belaruszba vonulnak” – idézte a tisztviselőt az AFP francia hírügynökség.

22:05: Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv polgármestere arra kérte a helyi vállalkozásokat, hogy fokozatosan kezdjék újra a munkát. Igor Terekov a Telegram-csatornáján közzétett videobeszédében azt mondta: „A városnak és az országnak újra kell indítania a gazdaságot. Az elmúlt hetekben az elnök és a kormány jelentősen leegyszerűsítette az üzletvitel szabályait, és jelentősen csökkentette az adókulcsokat. Kérem a harkivi vállalkozókat: fokozatosan térjenek vissza a munkába.” A polgármester megjegyezte, bár nem lehet azonnal visszatérni a teljes kapacitáshoz, azért „csökkentett módban” újraindulhatna az élet. A BBC által is idézett városvezető szerint március 30-ig az orosz akciók következtében 1531 polgári létesítmény semmisült meg a városban, köztük 1292 lakóépület, 70 iskola, 54 óvoda, 16 kórház és 239 adminisztratív épület.

21:37: A hírhedt orosz katonai magáncég, a Wagner-csoport mintegy ezer zsoldosa már a Donbaszban van – állítja a Pentagon. John Kirby szóvivő szerint a csoport prioritásként kezeli a légicsapásokat a szakadár ukrán régióban. A Wagner-csoport „az elmúlt nyolc évben harcolt Donbaszban, tehát ez az a terület, ahol tapasztalttal bírnak az embereik” – tette hozzá a CNN által idézett Kirby.

A Wagner-csoport nevek korábban akkor bukkant fel, amikor tíz napja az ukrán fegyveres erők arról tájékoztatott, Oroszország megállapodott Halifa Haftár líbiai katonai parancsnokkal moszkvai látogatása során, hogy líbiai zsoldosokat toborozzon az orosz oldalán Ukrajnában harcoló harcokhoz, és szerintük a zsoldosok átszállítása valószínűleg a Wagner szervezésében, az orosz légierő repülőgépeivel és anyagi finanszírozása mellett történik majd.

21:17: Az ENSZ gyermekalapja, az Unicef szerint az országból elmenekülő immár több mint 4 millió fő közül 2 millió a gyerek, míg az országon belül is további 2,5 millió gyerek menekült Ukrajna harcoktól kevésbé érintett területeire. A BBC által is idézett beszámoló szerint ez azt jelenti, hogy az Ukrajnában élő gyerekek 60 százalékának kellett elhagynia korábbi otthonát az orosz invázió miatt.

21:09: Oroszország továbbra is megengedi az európai országoknak, hogy euróval, és ne rubelekkel fizessenek a gázért, ahogyan korábban fenyegetőzött – közölte a német kormány. – Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta Olaf Scholz német kancellárnak, hogy a jövő hónapban Európából érkező kifizetések „továbbra is euróban fognak történni, és a szokásos módon a Gazprom Bankhoz kerülnek átutalásra, amelyet nem érintenek a szankciók” – mondta a BBC által is idézett Steffen Hebestreit német kormányszóvivő. „A bank ezután rubelre váltja át a kifizetéseket” – idézte a Hebestreit Putyint.

A német kancellár és az orosz elnök szerdai telefonos egyeztetéséről korábban a Kreml is adott ki tájékoztatást, ebben Putyin a rubellel történő fizetést az orosz jegybankkal szemben bevezetett szankciókkal és a devizatartalékok befagyasztásával indokolta Scholznak. Németország földgázának mintegy felét, kőolajának egyharmadát Oroszországból szerzi be, és Berlin arra figyelmeztetett, hogy recesszióba kerülhet, ha a szállítás hirtelen leáll.

20:38: Kijev szerint az orosz milliárdos, Roman Abramovics „hatékony közvetítő” Ukrajna és Oroszország között – írja a brit Sky News adó. Ukrajna szerint ugyanis a Chelsea FC brit szankciókkal sújtott tulajdonosa – aki pont emiatt megválna a csapattól – segít megelőzni a félreértéseket a hadviselő hatalmak között. Mikhailo Podoljak ukrán tárgyaló szerint Abramovics „régóta ismert, hogy rendkívül hatékony közvetítő a tárgyalófelek között, és moderálja a folyamatot, hogy ne legyen már az elején félreértés”. Podoljak közben „összeesküvés-elméletnek” nevezve visszautasította azokat a találgatásokat, amelyek szerint az orosz oligarchát megmérgezték a hónap elején folytatott tárgyalások során. Az ukrán delegáció azt javasolta, hogy ezeket a híreszteléseket azért találták ki és terjesztik, hogy nyomást gyakoroljanak Moszkvára és Kijevre.

20:30: Ukrajna orosz inváziója miatt felül el kell kezdeni a NATO állandó kelet-európai jelenlétének felülvizsgálatát – mondta a NATO európai legfelsőbb parancsnokaként szolgáló amerikai tábornok az amerikai kongresszus előtti meghallgatásán. Tod Wolters, a légierő tábornoka közölte, hogy a katonai szövetség „nyolc, műveleti szempontból összehangolt zászlóalj méretű harccsoport létrehozása van folyamatban Kelet-Európában". A pánarab al-Dzsazíra hírtelevízió által is idézett amerikai tábornok hozzátette azt is, a tagországok elkötelezettek amellett, hogy kiépítsék az új haderőt Európában, és jelenléte „rotációs” helyett „állandóbb” legyen.

20:22: Heves harcokat jelentett Kijev térségéből szerda kora este az amerikai CNN hírtelevízió helyszínen tartózkodó stábja. A beszámoló szerint Irpinyben tüzérségi adok-kapok hallatszott, ahogy a Kijev és Irpiny között rakétakilövéseket is meg lehetett figyelni, valamint fegyverropogást hallottak. Korábban Moszkva jelezte enyhít a kijevi gyűrűjén. Az amerikaiak szerint – ahogy arról nemrég írtunk – valami történt is, ám ez inkább tűnhet átszervezésnek a készletek feltöltésének, semmint visszavonulásnak. Az ukrán védelmi tárca szerint ők semmilyen nyomáscsökkenést nem észleltek a nap folyamán.

20:15: Nukleáris töltetekkel felszerelve lépett be a svéd légtérbe két orosz Szuhoj 24-es vadászbombázó – közölte a TV4 News. A svéd televízió beszámolója szerint az eset még március 2-án történt. A két Szuhoj 27-es vadászgéppel támogatott orosz konvoj a kalinyingrádi orosz exklávéból szállt fel. A brit Sky News által is idézett beszámoló szerint az orosz pilóták egyértelműen jelezték is, hogy nukleáris töltetekkel vannak felszerelve. A svéd fegyveres erők nem kívántak hivatalosan nyilatkozni a TV4-nek arról, hogy a két orosz bombázó valóban fel volt-e szerelve nukleáris fegyverekkel, de azt közölték a csatornával, hogy a légtér megsértése szándékos lehetett. Beszámolók szerint a semleges, nem NATO-tag Svédországban az ukrajnai konfliktus miatt a légierő állítólag fokozott készültségben van, és már korán láthatták, hogy a pilóták a balti-tengeri svéd sziget, Gotland fölött a fellegek felé tartanak.

20:03: Több mint ezer, összesen 1189 civilt, köztük 98 gyereket öltek meg bizonyíthatóan Ukrajnában az orosz invázió kezdete, azaz február 24. óta – közölte az ENSZ emberi jogokért felelős vezetője. A brit Sky News hírtelevízió által is idézett Michelle Bachelet szerint a tényleges szám ennél minden bizonnyal magasabb lehet. Egyes becslések szerint a polgári áldozatok száma csak a délkeleti kikötő, Mariupol esetében legalább 2 ezer civil. Az ENSZ korábban azt is közölte, hogy a háború kitörése óta immár 10 millió ukrán hagyta el az otthonát, a külföldre menekülők száma meghaldata a 4 millió főt. Az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR összegzése szerint az alábbi országokba menekültek a legtöbben:

• Lengyelország – 2 336 799 fő
• Románia – 608 936
• Moldova – 387 151
• Magyarország – 364 804
• Oroszország – 350 632
• Szlovákia – 281 172
• Belarusz – 10 902  

19:54: Az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége jelenleg nem ad ki bevándorlói- és turistavízumokatközölte szerdán a nagykövetség honlapján. „Kérjük, vegye figyelembe, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége jelenleg nem tudja feldolgozni a bevándorlói- vagy turistavízum-kérelmeket az orosz kormány által a követség működésére vonatkozó korlátozások miatt” – jegyezte meg a nagykövetség. „Az orosz állampolgárok időpontot egyeztethetnek a turistavízumokkal kapcsolatos eljárásra bármely más amerikai nagykövetségen vagy konzulátuson szerte a világon” – tette hozzá a diplomáciai képviselet.

19:45: A szankciók miatt kéri a gáz és a kőolaj-származékok árát Oroszország rubelben – a Kreml szerint Vlagyimir Putyin erről tájékoztatta szerdán telefonon Olaf Scholz német kancellárt. Mint az orosz állami ITAR-TASZSZ írja, a közlemény szerint az orosz elnök Németország esetében is azzal indokolta a fizetési eljárás változását, hogy mivel „a nemzetközi jogot megsértve az uniós tagállamok befagyasztották az orosz jegybank devizatartalékait”, nem tudják nem rubelben kérni az ellentételezést. A Kreml közleménye arról is tájékoztatott, a két vezető megjegyezte, hogy „a meghozott döntés nem vezethet az orosz gázt importáló európai vállalatok szerződéses feltételeinek romlásához”. Egyúttal megállapodtak, hogy a két ország szakértői további tárgyalásokat folytatnak ebben az ügyben.

19:35: Kissé ellentmondó helyzetjelentést adott Kijev orosz ostromával kapcsolatban az amerikai és az ukrán védelmi minisztérium. A Pentagon arról tájékoztatott, hogy ők azt látják, az orosz erők egy része északabbra, míg egy részük Belaruszba távozott az elmúlt 24 órában. Ezzel szemben az ukrán védelmi tárca szóvivője, Olekszandr Motuzjanyk az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint azt mondta, az ukrán fegyveres erők nem látják az orosz csapatok tömeges kivonását a Kijev körüli területekről. A Pentagon szóvivője közben azt is megjegyezte, Amerikai ezt nem kivonulásnak tekinti, szerintük inkább arról lehet szó, hogy Oroszország utánpótlással, átszervezéssel próbálkozik és akár szimplán csak átcsoportosíthatja a csapatokat. Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, John Kirby a CNN hírtelevízió műsorában arról beszélt: „Nem tudjuk pontosan, hogy ezek a csapatok hová fognak menni”.

19:25: Egy friss német felmérés szerint az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók legsúlyosabb gazdasági hatása a német vállalatok számára a fizetési tranzakciók korlátozása, azaz, hogy számos orosz bankot lekapcsoltak a nemzetközi SWIFT fizetési rendszerről. A Kelet-Európai Gazdasági Kapcsolatok Tanácsa (BDI) kutatása azt találta, hogy a vizsgálatban részt vevő 127 német ipari vállalat az összes válaszadó háromnegyedének (73 százalék) a legnagyobb probléma jelenleg a fizetési tranzakciók korlátozása, ezt követik a logisztikai nehézségek (55 százalék) és a rubel leértékelődése (50 százalék). Az ukrajnai események, az Oroszország elleni szankciók és az orosz válaszlépések következményei az ellátási láncokban, valamint a nemfizetések és a beszállítókkal kapcsolatos problémák formájában is érezhetőek – állítják a megkérdezett cégek. Az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség által is idézett kutatásban résztvevő vállalatok mindössze 28 százaléka válaszolta azt, hogy nem érinti magát a szankciók kiszabása.

19:10: Mikolajiv polgármesteres szerint az orosz haderő által bevetett kazettás bombák miatt az invázió kezdete óta a város 80 lakója halt meg, és az ilyen lőszerrel végrehajtott támadásoknak 450 sebesültje volt eddig. Az erről az ukrán köztévében beszélő Olekszandr Szenkevics konkrét bizonyítékkal nem szolgált, ugyanakkor szerinte nagy mennyiségben használják ezt a lőszert az oroszok. Moszkva az erre vonatkozó vádakat a kezdetek óta kategórikusan tagadja. Korábban egyébként az ukrán főügyész, Irina Venediktova beszélt arról, hogy az orosz légierő két ukrajnai megyében – Odesszában és Herszonban – is bizonyíthatóan használt kazettás bombát.

Az ENSZ még március 11-én tájékoztatott arról, hogy kazettás bombákat vetettek be az oroszok három ukrajnai városban, így Donyeckben, Harkivban és Vuhledárnál. Előbbi két település önkormányzata is jelentett hasonlókat, akárcsak a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet, amely szerint az oroszok Nyikolajevnél is ilyen muníciót alkalmaztak. A magából sok apró, akár több száz robbanó lőszert kilökő kazettás lőszerek betiltása hosszú évek óta komoly vita tárgya. Tizennégy éve, 2008-ban Dublinban 107 ország fogadott el erre vonatkozó nemzetközi tilalmi egyezményt, ám ezt többek között az Egyesült Államok, Oroszország és Kína sem írta alá. Magyarország a kormány javaslatára elfogadta a tiltó szabályozást.

18:50 Vlagyimir Putyin népszerűsége öt éve nem látott mértékbe ugrott a Levada Center nevű független orosz közvéleménykutató szerint. Februárban ugyanis még 71 százalékot mértek, a háború második hónapjába lépve, márciusban viszont már 83-at. Ráadásul nőtt Szergej Sojgu védelmi miniszter, Szergej Lavrov külügyminiszter és a kormánypárt népszerűsége is. Azok iránya, akik szerint Oroszország jó irányba halad, szintén emelkedett egy hónap alatt tizenhét százalékkal, így most 69 százalékon áll. Független társadalomkutatók persze megkérdőjelezték, van-e értelme közvéleménykutatást folytatni ott, ahol a háborúról érkező információakt erősen megszűri az állami televízió, továbbá már törvényileg büntetik is, ha valaki háborúnak nevezi azt, ami történi. A Levada mérése ennek ellenére azt mutatja, hogy Putyin és pártja a legkevésbé sem vesztett népszerűségéből a háború miatt, sőt. Még ha hozzávesszük azokat, akik a korábbiaknál is kevésbé merik bírálni a vezetést, a rendkívüli mértékű emelkedés nehezen lenne magyarázható, ha a többség elfordult volna Putyintól. (The Guardian)

18:34 „Ukránok nélkül is megvagyunk, köszönjük”. Riport Hévízről, ahol jórészt magyarok pótolják a keletről érkező külföldi turistákat. Cikkünket itt olvashatják>>>

18:22 Az Európai Unió és Kanada donorkonferenciát hívott össze Varsóba április 9-re – közölte az Európai Bizottság szerdán. A varsói adományozói konferencia az Európai Bizottság és a kanadai kormány által március 25-én indított közösségi médiakampányt zárja. Célja, hogy finanszírozást és más típusú támogatásokat gyűjtsön az Oroszország indította támadás miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrajnai menekültek szükségleteinek kielégítésére.

Az eseményen Andrzej Duda lengyel elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke személyesen, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök videókapcsolaton keresztül vesz részt. Az uniós bizottság közleménye kiemelte: Lengyelország több mint 2,5 millió ukrajnai menekültet fogadott be a háború február 24-i kezdete óra. Fontos humanitárius szerepet tölt be és központként szolgál az Európa-szerte Ukrajna megsegítésére felajánlott támogatásoknak – közölték. Az EU és a kanadai kormány a médiakampány internetes oldalán közölte: legkevesebb 12 millió embernek van szüksége segítségre az ukrajnai háború miatt. A kampány célja, hogy mozgósítsa a kormányokat, intézményeket, művészeket, vállalatokat és magánszemélyeket, hogy közvetlen finanszírozást nyújtsanak az Ukrajnában és a szomszédos országokban folytatott humanitárius erőfeszítések támogatására – közölték. (MTI)

18:08 A Kijev és Csernyihiv körül újraszerveződő orosz csapatok a Donbasszra fognak koncentrálni – állította szerdán az orosz védelmi minisztérium. Mindezt azután, hogy az ukránok szkeptikusnak bizonyultak azt illetően, valóban el kívánják-e hagyni az oroszok Kijevet és Csernyihivet. Orosz hírügynökségek jelentése szerint a figyelem most Donbasszra fog irányulni, és ők állításuk szerint csak fel akarják szabadítani a régiót. 

17:53 Az Egyesült Királyság célja nem Vlagyimir Putyin elmozdítása a hatalomból – jelentette ki szerda délután Boris Johnson. A brit miniszterelnök elmondása szerint érti, miért mondta Joe Biden azt, hogy Putyin nem maradhat a hatalomban, de a brit kormánynak nincs ilyen célkitűzése. Ők csupán Ukrajna népét próbálják védeni a barbár és megmagyarázhatatlan erőszakkal szemben, fogalmazott. 

17:39 A luxemburgi hatóságok 2,5 milliárd euró értékben fagyasztottak be orosz vagyontárgyakat az ukrajnai háború nyomán Moszkva ellen bevezetett uniós szankciók keretében – írta a The Luxemburg Times hírportál Juriko Backes pénzügyminiszter parlamenti bejelentésére hivatkozva. „Az összeg az Oroszország elleni uniós szankciók végrehajtásának eredménye” – idézte a pénzügyminisztert a hírportál. Juriko Backes azt is közölte, hogy Luxemburg eddig két légi járművet helyezett zárlat alá, további kettőt kitiltanának az EU légteréből. A lefoglalt repülőgépek egy olyan céghez tartoznak, amely beágyazódott a szankciókkal sújtott oligarcha, Roman Abramovics üzleti hálózatába – írta a The Luxemburg Times.

A pénzügyminiszter azután tett jelentést a parlamentnek a lefoglalt orosz vagyonról, hogy a képviselők felszólították a kormányt az uniós szankciókkal sújtott orosz vállalkozások vagyonának gyors zárolására, és bírálták, hogy a kormány még nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyi pénzt fagyasztott be ezidáig. A keddi ülésen a kormány képviselői biztosítottak afelől, hogy befagyasztották a szankciókkal sújtott oroszok összes ismert vagyonát. (MTI)

17:20 Vlagyimir Putyin szerint az oroszok csak akkor fognak leállni Mariupol bombázásával, ha az ukrán csapatok megadják magukat. Az orosz elnök ezt Emmanuel Macronnal közölte kedd este telefonon. A francia közlés szerint ugyanakkor Putyin is egyetértett a mariupoli evakuációs tervekkel, tehát hogy a helyi lakosságot védeni kell, és engedni kell őket elhagyni a várost, amennyiben távozni kívánnak. A francia kormány közölte azt is, hogy biztosítani kell a lakosság hozzáférését ételhez, vízhez és gyógyszerekhez is. Ez a rendkívül megalázó helyzet a várost körbezáró orosz csapatok miatt alakult ki, tették hozzá a franciák. Putyin szerint viszont csak akkor lesz változás, ha az ukrán erők leteszik a fegyvert. 

16:58 Az uniós szankciók ötödik körének olyan hamar kell jönnie, amilyen hamar csak lehetséges, és olyan keménynek kell lennie, amennyire csak lehetséges – így fogalmazott Twitter-posztjában az ukrán külügyminiszter. Dmitro Kuleba nemrég tárgyalt a vezető EU-s diplomatával, Joseph Borrellel a közelgő EU-Kína tanácskozás előkészületeiről. Szerinte amíg a barbár orosz háborús bűncselekmények folytatódnak, fokozni kell a szankciós nyomást Oroszországon. Az egyeztetésről posztolt Borrell is, ugyanakkor ő nem említette a szankciók újabb körét, csak azt, hogy fokozni kell a nyomást az agresszoron. 

16:40 Vlagyimir Putyin tanácsadói félnek elárulni az orosz elnöknek, hogy milyen rosszul alakul számukra a háború Ukrajnában. Erről egy amerikai kormányzati személy beszélt a Reuters-nek, neve elhallgatását kérve. Az értesülésük szerint a tanácsadók félnek közölni Putyinnal, hogy milyen súlyosan érintik a szankciók az orosz gazdaságot, és hogy milyen rosszul teljesít a megszálló orosz hadsereg. 

16:15 Az ukrán vezérkar szerint megtévesztő a bejelentés az orosz csapatkivonásokról Kijev és Csernyihiv környékéről, valójában Moszkva nem mondott le az ukrán főváros körbezárásának tervéről – idézte szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a katonai vezetés közleményét. A vezérkar közölte: bizonyos jelek arra utalnak, hogy az oroszok egységeket csoportosítanak át annak érdekében, hogy a fő erőket keleti irányba összpontosíthassák. „Az úgynevezett csapatkivonás valószínűleg az egyes egységek rotációja, és célja az ukrán fegyveres erők katonai vezetésének félrevezetése, valamint olyan illúzió keltése, miszerint a megszállók nem akarják körbezárni Kijevet” – állította a vezérkar.

Az ukrán és az orosz tárgyalóküldöttség keddi isztambuli tárgyalása után jelentette be Moszkva, hogy a bizalom erősítése céljából jelentősen csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében. A vezérkar szerdán, déltájban közzétett helyzetjelentésében arról számolt be, hogy a csernobili atomerőműnél folytatódik az orosz csapatok létszámának növelése. Vegyes haditechnikai eszközökből álló hadoszlop mozgását rögzítették a Kijevtől északnyugatra fekvő Ivankiv település felől a csernobili atomerőmű irányába.

Ugyancsak az ukrán vezérkar jelentette, hogy az Ukrajnában harcoló orosz csapatokhoz mintegy kétezer katona érkezett erősítésként Georgia orosz ellenőrzés alatt lévő területeiről, azaz Abháziából és Dél-Oszétiából. Közben 15-re emelkedett a déli országrészben a mikolajivi megyei kormányzói hivatal épületét kedden ért támadás következtében elhunytak száma. A kilencemeletes épületbe orosz lövedék csapódott be, és szinte teljesen romba döntötte a hivatalt. Az ukrán katasztrófavédelem még folytatja a mentési munkálatokat. (MTI)

15:55 Az ukrán külügyminiszter szerint sajnálatos, hogy Szijjártó Péter kész ostobaságok kitalálására. Részletek itt>>>

15:40 Nagyjából kétszáz-háromszáz civilt gyilkoltak meg az oroszok Irpinyben, mielőtt a héten az ukránok visszafoglalták a várost – közölte Olekszandr Markusin polgármester. A Reuters szerint hozzátette azt is, hogy körülbelül ötven ukrán katona lelte halálát a városban, többek holttestét pedig még mindig keresik a romok között. A városvezető elmondása szerint egész éjjel bombázták az oroszok Irpinyt. 

15:25 A NASA egyik űrhajósa, Mark Vande Hei az orosz csapattal közösen tért vissza a Földre, miután sikerült összehozni a Nemzetközi Űrállomáson egy 355 napos amerikai rekordot. Az asztronauta Szojuz-kapszulában landolt Kazahsztánban, olyan orosz kollégákkal, mint Anton Sklaperov és Pjotr Dubrov. Utóbbiak ketten az elmúlt egy évet szintén az űrben töltötték. Az orosz invázió előtt Vande Hei úgy nyilatkozott még, hogy orosz társaival kerülik a témát, és egyébként fantasztikusan kijönnek, nem is biztosak benne, hogy vissza akarnak jönni a Földre. Vande Hei és Dubrov tavaly április 9-én szálltak fel az űrbe.

15:10 Az orosz erők eltalálták a Vöröskereszt mariupoli épületét, számolt be róla az ukrán nőombudsman, Ljudmila Deniszová. Annak ellenére tették ezt, hogy a helyet világosan megjelölték a fehér háttér előtti vöröskereszttel. Deniszová azt nem jelölte meg pontosan, hol is történt az eset, és egyelőre a halálos áldozatokról és a sebesültek számáról sem tudni többet. Az alapvető jogok biztosa szerint ezzel az oroszok újabb háborús bűnt követtek el, és megsértették az 1949-es genfi egyezményt. Deniszová megjegyezte, az egyetlen, aki eddig vöröskeresztes épületeket és járműveket bombázott, az Adolf Hitler volt. 

14:55 Az Ukrajnában harcoló orosz erők betiltott gyalogsági aknákat vetettek be az ország keleti, Harkiv régiójában - írta a Human Rights Watch, emberi jogvédő szervezet. A szervezet vezetője elmondta, Oroszországról tudják, hogy rendelkezik ilyen típusú taposóaknákkal, amelyek válogatás nélkül megölhetik és megnyomoríthatják az embereket egy körülbelül 16 méteres hatótávolságon belül. Egy 1997-es nemzetközi aknatilalmi szerződés átfogóan tiltja a gyalogsági aknák használatát, gyártását, felhalmozását és átadását. Oroszország azonban nem tartozik azon 164 ország közé, amelyek csatlakoztak a szerződéshez. A jogvédő szervezet vezetője hangsúlyozta: "A világ országainak határozottan el kell ítélniük, hogy Oroszország betiltott taposóaknákat használ Ukrajnában."

14:45 Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke szerdai Telegram bejegyzésében a rubelben exportált áruk listájának bővítését szorgalmazta, beleértve a gabonát, a kőolajat és a faanyagot. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő megerősítette, kidolgozásra érdemes az elképzelés, hogy az orosz export a gáz után más termékek kivitelében is átálljon a rubelelszámolásra. Ahogy újságíróknak elmondta, az amerikai dollár presztízse az elmúlt években „eléggé megrendült” a világban. Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron keddi találkozója kapcsán az Élysée-palota közölte: Macron elmondta Putyinnak, lehetetlennek tartja az áttérést a rubeles elszámolásra.

14:20 Román katonai szakértők véleménye szerint a Fekete-tengeren sodródó ukrán tengeri aknákat két orosz kotróhajó engedhette szabadon, adta hírül az Adevarul román hírportálra hivatkozással az MTI.  A lap által idézett Constantin Ciorobea tartalékos ellentengernagy kizártnak tartja, hogy vihar letéphette volna a horgonyokról a tengeri aknákat, amelyekkel az ukránok vontak védővonalat Odessza kikötője elé. A hétvégén Törökország ideiglenesen lezárta a teherforgalmat a Boszporuszon,  hogy begyűjtse és megvizsgálja azt az úszó tárgyat, amelyről azt gyanította, az ukrajnai partokról elszabadult tengeri akna. Az akna hatástalanítása után újraindították a forgalmat.

13:50 Putyin háborúja kivándorlási hullámot indított Oroszországban - írta a CNN. A cikk szerint az oroszok arra számítanak, nehéz jövő vár rájuk, a cenzúra, a nemzetközi elszigeteltség miatt. 

13:30 A béke ígérete helyett Oroszország újabb támadásokat indított  - nyilatkozta a BBC-nek Viacheslav Chaus, Csernyihivi kormányzó. Hozzátette, már nem hisz az orosz ígéreteknek, „egyetlen olyan alkalom sem volt, amikor betartották volna a szavukat". A Kreml képviselői is megerősítették, nem értek el valódi áttörést a béketárgyalásokon. 

12:55 A Krím Oroszország része és ez nem vita tárgya - nyilatkozta Dmitrij Peszkov, moszkvai szóvivő. Hozzátette, az orosz alkotmány kizárja, hogy bárki mással megvitassák valamely orosz régió sorsát. 

11:45 A BBC értesülései szerint Oroszország a donyecki frontvonal teljes hosszán lövi a városokat. Pavlo Kirilenko, a donyecki  terület kormányzója szerint a helyzet várhatóan csak rosszabb lesz, mivel az oroszok ide koncentrálják erőiket, hogy mielőbb ellenőrzést gyakorolhassanak a donyecki régió fölött. 

11:10 Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Ihor Zhovka szerint most először, az isztambuli ukrán-orosz tárgyalások során látszik, hogy a felek közeledtek egymáshoz, eddig az oroszok csupán ultimátumokat fogalmaztak meg. Ihor Zhovka leszögezte, Ukrajna területének egyetlen centiméteréről sem hajlandóak lemondani. Megerősítette, az oroszok, előzetes ígéretükkel szemben nem vonták vissza a csapataikat Kijev és Csernyihiv környékéről.

10:55 A Magyar Nemzet néven megjelenő újság szerint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nemrégiben arról érdeklődött a budapesti ukrán nagykövetnél, Ljubov Nepopnál, hogy miként lehetne elősegíteni az ellenzék választási győzelmét. A lap nemzetbiztonsági értesülései szerint Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között meg is történt a kapcsolatfelvétel. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint az információ valós, és téma volt a kormányülésen is.

10:14 Oroszország és Kína szorosabbra fűzné együttműködését. Erről az orosz külügyminisztérium közlése alapján ír a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A tárca szerint erről a „nehéz nemzetközi helyzetre” tekintettel állapodott meg a két ország külügyminisztériuma. A közlés alapján ez külpolitikai együttműködést és globális ügyekben egységes álláspontra való törekvést jelent. Mint arról beszámoltunk, Szergej Lavrov ma Kínába érkezett, ahol találkozott kínai kollégájával.

9:55 Három menekültfolyosó nyílhat meg szerdán az ostromlott városokból – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Ezek közül az egyiket Bergyanszk, egy másikat pedig Melitopol városából szerveznek meg. Az útvonalakon olyan városba lehet eljutni buszokkal, illetve azok konvojához csatlakozva személyautókkal, ahol nem folynak harcok. Ezen kívül Enerhodar városából is lesz a tervek szerint ma egy humanitárius út, onnan Zaporizzsjába mehetnek el a lakók.

9:40 Németországban elővigyázatosságból kihirdették a földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb, úgynevezett korai előrejelzési szintját – jelentette be Robert Habeck, a német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter. A lépést azzal indokolta, hogy nem lehet tudni, hogy milyen szabályokat vezet be az Ukrajna ellen támadó háborút folytató orosz vezetés a földgázszállítások elszámolásáról (MTI). A részletek cikkünkben.

9:22 Kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5607 ember lépett be Magyarországra, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 4248-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Erről az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) számolt be szerdán. A részletek cikkünkben.

9:08 Körülbelül 35 sérült személyt szállítottak kórházba, köztük olyanokat, akik elveszítették a lábukat az oroszok által ostromlott Csernyihiv városában a tegnapi tüzérségi támadás következtében. Erről Vlagyiszlav Atrosenko polgármester számolt be a BBC szerint. Elmondása szerint néhányan meg is haltak, a halottasházak pedig megteltek az észak-ukrajnai városban. – Az oroszok gyakran tesznek kijelentéseket, ám aztán valóságban más történik. Csak az idő ad választ arra, hogy mennyire lehet megbízni a szavukban – jelentette ki utalva arra, hogy az oroszok a keddi isztambuli tárgyalás után azt ígérték, hogy Csernyihivben is mérsékelik a támadásaikat.

8:52 A Kínában tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozott kínai kollégájával Wang Yi-vel Tunhszi-vel. Erről a CNN adott hírt az orosz külügyminisztérium által közzétett fénykép alapján. Mint írják, mindkét politikus maszkot visel, és könyökükkel köszöntötték egymást. Mint arról korábban hírt adtunk, Lavrov a Kína által Afganisztán ügyében szervezett tanácskozáson vesz részt.

8:46 Ma reggel robbanások hallatszottak Kijevből. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy azok az orosz vagy az urkán erőktől származnak – írja a BBC. Az éjjel viszont relatív nyugalomban telt a fővárosban Mikola Povoroznik polgármester-helyettes szerint. Az oroszok éjszaka nem bombázták a fővárost – erről pedig a Der Spiegel írt.

8:35 Meghosszabbította a légtérzárat az Ukrajnában indított háború miatt az orosz légügyi hivatal Oroszország déli részén. Ennek értelmében összesen 11 repülőtér marad zárva továbbra is zárva az országban, köztük a Fekete-tenger melletti Anapában, Rosztovban és Krasznodarban is. A rendelkezés ezúttal április 7-ig érvényes – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

8:30 Az ukrajnai Irpiny városában történt pusztítást mutatja be egy civil szervezet által készített videó, amelyet a CNN amerikai hírtelevízió mutatott be. A felvételek azt követően készültek, hogy az ukrán haderő kiszorította a Kijev közelében fekvő városból az oroszokat. Azt is írták, hogy a CNN ellenőrizte a videó hitelességét. A felvételek tanúsága szerint az utcákon emberek nincsenek, összetört házak, romok láthatók.

8:22 Szállítási nehézségekre hivatkozva felfüggeszti tevékenységét Oroszországban a sportszerbolt-hálózatot működtető Decathlon francia kiskereskedő, a Johnson & Johnson pedig arról döntött, hogy leállítja a testápoló termékek exportját Oroszországba. A részletek cikkünkben.

7:55 A kelet-ukrajnai Luhanszk régió kormányzója Liszicsanszk város lakónegyedeinek heves támadásáról számolt be. Az érintett területen lakóházak sérültek meg. A kormányzó arról írt a Telegram-csatornáján, hogy számos épület összedőlt. A mentőegységek mentik az életben maradtakat.

7:46 A súlyos veszteségeket elszenvedett orosz egységek kénytelenek voltak visszatérni Belaruszba és Oroszországba a soraik rendezése és átszervezés miatt. Erről a nagy-britanniai védelmi minisztérium számolt be hírszerzési információira hivatkozva – írta a BBC. Arról is írtak, hogy az orosz fegyveres erők nagyszámú tüzérségi és rakétacsapásokkal kompenzálják a csökkent szárazföldi manőverezési képességeit. Előzőleg arról posztolt a minisztérium, hogy nagyon valószínű, hogy Oroszország a harci képességét Ukrajna északi részéről az ország déli részébe helyezi át.

7:35 Együtt tér vissza a Földre két orosz és egy amerikai űrhajós. A NASA asztronautája, Mark Vande Hei a tervek szerint magyar idő szerint szerdán 7:45-kor (néhány perc múlva) indul útnak egy Szojuz űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásról két orosz kollégája, Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov kozmonauták kíséretében. A rutinműveletet az ukrajnai háború teszi hírré. A részletek cikkünkben.

7:24 Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint 1179 civil áldozata van eddig az Ukrajnában zajló háborúnak. Emellett további 1860 személy sérüléséről tudnak – írja az Al Jazeera.

7:15 Ukrajna február 24-án történt lerohanása óta először látogatott Kínába Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A tárcavezető a délkínai Tunhsziba érkezett. A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint a kétnapos megbeszélések témája az afganisztáni fejlemények, amelyen különben az Amerikai Egyesült Államok, a szmszédos országok és az augusztus óta hatalmon lévő tálib kormány képviselői is részt vesznek. A látogatás azért is érdekes, mert Kína politikai támogatást nyújt Oroszországnak az ukrajnai invázióhoz, azt nem volt hajlandó elítélni. Peking az Egyesült Államokat és a NATO-t tette felelőssé válságért. A feszültség árnyékot vet az Afganisztánt érintő találkozóra is.

7:01 Az orosz fegyveres erők által körülzárt és hetek óta ostromolt délkelet-ukrajnai Mariupol központjában egyes negyedek teljesen a földdel váltak egyenlővé. Erről az amerikai műholdas megfigyeléssel foglalkozó Maxar Technologies cég új szatellitfelvételei tanúskodnak. A részletek cikkünkben

6:48 Továbbra is Ukrajna és a főváros, Kijev védelmét tekinti prioritásnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a ma éjjeli beszélde alapján. – Az ukránok nem naivok – jelentette ki annak apropóján, hogy az orosz fél állítása szerint csökkenti hadműveleteit Kijevnél és a szintén ostrom alatt lévő Csernyihivnél. Ezt az ígéretet a keddi isztambuli tárgyalások után tette Oroszország. Zelenszkij a tárgyalások visszhangjait pozitívan értékelte, ám szerinte azok nem harsogják túl az orosz lövedékek robbanásait. – Az ellenség továbbra is a mi területünkön tartózkodik. A valóság az, hogy az ukrán városokat továbbra is ostromolni és lőni fogják – magyarázta. Hozzátette, az ukrán fél nem lát okot arra, hogy elhiggye a szavait egy olyan állam képviselőinek, amely Ukrajna megsemmisítésén dolgozik.

6:25 Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kemény hangvételű figyelmeztetést adott ki az Oroszországba készülő állampolgárainak. Eszerint arra kérték őket, hogy ne utazzanak Oroszországba. Ha pedig ott tartózkodnak, hagyják el az országot. A figyelmeztetés szerint ha mégis Oroszországba utaznak, az ottani hatóságok őrizetbe vehetik őket. A magyarázat szerint az ukrajnai orosz invázió miatt megnőtt az orosz biztonsági szolgálatok által az amerikai állampolgárok zaklatásának lehetősége, beleértve a letartóztatás lehetőségét is – írja a BBC. Emiatt az Oroszországban tartózkodó amerikaiakat a helyi szabályok betartására intette az amerikai tárca. Mint ismert, az amerikai–orosz kapcsolatok jelenleg mélyponton vannak. 

6:05 Jó reggelt kívánunk kedves olvasóinknak. Megkezdjük mai tudósításfolyamunkat az ukrajnai háborúról. Röviden összefoglaljuk a jelenlegi helyzetet.

  • Miután az orosz tárgyalódelegáció Isztambulban bejelentette, hogy „drasztikusan csökkentik a Kijevnél és Csernihivnél harcoló egységeik méretét”, a nyugati és ukrán hírszerzés valóban jelentett bizonyos fokú csapatmozgásokat Kijevnél.
  • Az amerikai és a brit források szerint azonban még nem lehet megmondani, hogy ezek az egységek hova mennek, és ott mit fognak csinálni. Így a fejleményeket jelenleg csak átpozicionálásnak lehet tekinteni.
  • Zelenszkij ukrán elnök szerint „az ukránok nem naivak”, és bár valóban vannak pozitív fejlemények a béketárgyalásokon, azok „nem hallgattatták el az orosz aknák robbanását”.
  • Az orosz védelmi miniszter szerint Oroszország legfőbb célja immár a Dombassz-régió „felszabadítása”.
  • A Kreml elutasította Roman Abramovics milliárdos azon kijelentését, hogy a korábbi béketárgyalások során őt és az ukrán delegáció egyes tagjait megmérgezték volna.
  • Szerte Ukrajnában az orosz tüzérség folyamatosan lövi a körülzárt nagyvárosokat. A műholdképek alapján Mariupolban egész negyedek váltak a földdel egyenlővé. Mikolajivban találat ért egy ukrán kormányzati épületet, amelynek nagy része leomlott, és számos embert maga alá temetett. A halálos áldozatok száma legalább 12.

Címkék: ukrajnai háború