Egymillióan haltak meg az Egyesült Államokban covidban

Egymillióan haltak meg az Egyesült Államokban covidban

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár egyes statisztikák szerint az amerikai halálos áldozatok száma már akár hetekkel ezelőtt is átléphette ezt a határt, csütörtökön biztossá vált, hogy immár több  mint egymillió amerikai ember halt meg a covid-19 következtében. 

Az előzetes becslések 100-240 ezer közé tették a járvány amerikai halálos áldozatainak várható számát, bár azt is megjegyezték, hogy a szám sokkal magasabb lehet, ha nem vezetnek be megfelelő ellenintézkedéseket. Donald Trump amerikai elnök az elnökválasztásra készülve az általános vélemény szerint túl gyorsan feloldott minden belföldi szövetségi korlátozást, és ezek nyilván népszerűtlen bevezetését a tagállami kormányzókra tolta át.

Ennek következtében a 100 ezres határt már 2020 májusában, a 200 ezreset pedig szeptemberben átlépte az áldozatok száma. Eddig öt járványhullám söpört végig az országon, a legsúlyosabb, 2020-21 téli hullám csúcsán több mint 3000-en haltak meg naponta. Bár manapság az egész világ kezdi úgy tekinteni, hogy a pandémia véget ért, alig néhány hónapja az Egyesült Államokban újra 2500 fölé emelkedett a napi halálozás száma. 

100 ezer lakosra vetítve valamivel több mint 300-an haltak meg az Egyesült Államokban covidban. Ennél nagyon kevés fejlett országban tragikusabbak a halálozási arányok. Például Magyarországon, ahol 475 halálos áldozat jut 100 ezer emberre.

Címkék: covid