Egyre dühösebbek a dél-koreaiak a fertőzést terjesztő vallási szekták miatt

Egyre dühösebbek a dél-koreaiak a fertőzést terjesztő vallási szekták miatt

Mun Dzse In dél-koreai elnök lemondását követelik kormányellenes tüntetők Szöulban 2020. augusztus 15-én, a japán gyarmati uralom alóli felszabadulás 75. évfordulóján. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dél-Koreában már tizedik napja három számjegyű értékekről szólnak a jelentések, vasárnap 397 Covid–19-beteget azonosítottak a távol-keleti országban, ami a járvány tavasz óta nem látott intenzitásáról tanúskodik. Az új fertőzések zömét ismét Szöulban és környékén találták, csakúgy, mint az elmúlt hetekben, de az ország minden nagyobb városában és kisebb településeken is találtak új eseteket.

Az újabb hullám előszele tehát elérte az eddig kiválóan védekező államot is, és abban hasonlít az elsőhöz, hogy az új gócpontok is vallási felekezetekhez köthetők, amelyek Szöul környékén működnek. Közülük a legnagyobb a jobboldali Sarang Jeil egyház – írja a BBC. Több mint 800 fertőzést vezetnek vissza csak erre a szöuli szektára. A hatóságok aggódnak, hogy az új esetek most nem korlátozódnak egy helyre, hanem szinte az egész országban felütötte a fejét a kórokozó, ezért attól tartanak, hogy ez a fertőzéshullám több halálesetet okoz. 

Politikai felhangja is van a mostani helyzetnek: a konzervatív hívek, különösen a Sarang Jeil tagjai kommunistának bélyegzik a liberálisnak tartott dél-koreai elnököt, Mun Dzseint, aki ellen számos tömegtüntetés volt az utóbbi időben. A Sarang Jeil vezetője is azután került kórházba az új koronavírussal, hogy részt vett egy kormányellenes demonstráción, ahol a mikrofonját több más aktivistával osztotta meg – tudósít a CNBC. El lehet képzelni, hányan fertőződhettek meg csak ettől az akciótól.

Ugyanakkor egyes követők meg vannak győződve arról, hogy titokban a Mun-kormány fertőzte meg őket a vírussal, hogy erre való hivatkozással lecsaphasson rájuk. Mások abban a hiszemben vannak, hogy Észak-Korea áll a háttérben. Emiatt egyesek nem akarják engedni a tesztelést, miközben a hatóságok kétségbeesetten próbálják meggyőzni őket, hogy az összeesküvés-elméleteknek nincs semmi alapjuk. Végül a rendőrségnek kellett beavatkoznia ahhoz, hogy a kontaktkutatáshoz megszerezzék a hívek teljes listáját. 

Mint emlékezetes, februárban illetve márciusban a fertőzések 60 százaléka volt közvetlenül kapcsolatba hozható a titkolózó Sincshondzsi Jézus keresztény egyházzal, amelynek néhány tagja januárban a közép-kínai Vuhanban, a koronavírus kiinduló gócpontjában járt. Ezután rohamosan elterjesztették a betegséget Tegú városában, a csúcsponton napi ezer új esetet regisztráltak. A szöuli hatóságok nyomozást is indítottak a Sincshondzsi egyház 12 vezetője, köztük az alapító Li Man Hi ellen, egyebek mellett emberölés gyanújával. Azzal vádolják az egyház vezetőit, hogy egyes híveik adatait eltitkolták a hatóságok elől, amikor azok próbálták felkutatni az esetleges fertőzötteket.

A koronavírusos esetek számának újbóli megugrása miatt az egészségügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy szigorítják a korlátozásokat: országosan betiltják a tömegrendezvényeket, bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, a templomokat és nézők nélkül tartják meg a sporteseményeket. Sőt,  mérlegelik annak lehetőségét, hogy a legmagasabb szintre emelik a társadalmi korlátozásokat. Ez esetben tíz főben maximálnák az eseményeket, illetve lehetőség lenne az üzletek nyitva tartásának rövidítésére.