Egyre jobban telnek meg a kórházak Közép- és Kelet-európában a járvány miatt

Egyre jobban telnek meg a kórházak Közép- és Kelet-európában a járvány miatt

Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Müller Cecília országos tiszti főorvos mai tájékoztatóján arról beszélt, hogy szerte a környező országokban növekszik a koronavírus-fertőzésben megbetegedők és a vírus következtében elhunytak száma is. A koronavírus-járvány második hullámának erősödését mutatják az országokból érkező járványügyi adatok is.

A 42 millió lakosú Ukrajna hosszú ideje a járvány által leginkább sújtott országok közé tartozik. A legfrissebb adatok szerint tegnap 90 ember halt bele a betegség szövődményeibe. A halottak száma az előző napon közölteknek csaknem a háromszorosa. Hétfőn 33 halottról számolt be Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter. Nő a fertőzöttek száma is. Hétfőn 4348 új fertőzöttet regisztráltak, ami mintegy 15 százalékos növekedés a vasárnapi adathoz képest – amikor egyébként kevesebben fordulnak orvoshoz. Közülük 720 embert szállítottak kórházba.

Romániában is rekordot döntött a vírus napi halálos áldozatainak száma. Hétfőn 73 koronavírusos beteg halt meg és kedden 600 fölé emelkedett az intenzív terápián ápolt súlyos betegek száma. A járvány immár 5121 áldozatot követelt Romániában. A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint 2121-gyel nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. A 24 600 ismert, jelenleg is aktív fertőzött közül – az előző napinál százzal többet – csaknem 8100-at kezelnek kórházban. Kedden már 608 koronavírusos beteg szorult intenzív terápiára.

Eközben egyes kórházak már a kapacitásaik szélére értek. Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerint egyetlen nap alatt csaknem száz esetben igényelték a koronavírusos páciensek áthelyezését az ország déli részének telített kórházaiból Maros, Bihar vagy éppenséggel a moldvai Botosani megyébe. A G4Media.ro hírportál hétfői összesítése szerint Bukarestben és az ország 41 megyéje közül 13-ban nincs már szabad hely a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein. A közel 20 milliós Romániában jelenleg 1050 intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre.

Növelik az intenzív ágyak számát

Lengyelországban a vírus miatt kórházban kezeltek és lélegeztetésre szorulók számának növekedése miatt növelik a járványosztályok kapacitását. Ugyanakkor az egészségügyi miniszterhelyettes azt mondta az MTI szerint, hogy egyes kórházakban elfogyott a Covid-19 kezelésében használt remdesivir, oda más gyógyintézmények tartalékait csoportosítják át. Ugyanakkor a 38 millió Lengyelországban hétfőn 561-gyel 3719-re nőtt a koronavírus miatt kórházakban kezeltek száma. Közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen, 44-gyel többen, mint hétfőn. Kedden 2236 új koronavírus-fertőzésről és 58 elhunytról számoltak be.

A kétmillós Szlovéniában is növekszik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma. Dél-Nyugati szomszédunk emiatt növeli kórházi kapacitásait. Egy szlovén illetékes azt mondta, hogy a következő napokban további száz kórházi ágyat készítenek elő. Ám problémát okoz, hogy a vírus bejutott a nagyobb kórházakba. Ezek között az észak-szlovéniai, jasenicai, valamint a maribori és ljubljanai klinikai központokat említette. Az országban egyébként hétfőn 189-cel 6764-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Három új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 160-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 111-en vannak kórházban, közülük húszat ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban egy nap alatt 287-tel nőtt és elérte a 18 084-et az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn 138 új esetről számoltak be. Négy haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma 304-re nőtt. Kórházban 334 beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. A 4 millió lakosú Horvátországban a múlt héten még nem érte a háromszázat a kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

Csúcsbeállítás Moszkvában

Oroszországban csak Moszvában több mint négyezer (4082) új fertőzöttet mutattak ki, és több mint ezer Covid-19-beteget szállítottak kórházba az elmúlt 24 órában; mindkét érték lényegében a tavasz közepén mért csúcs beállítását jelenti – számolt be az állami hírügynökség. Az ország egészében az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma egy nap alatt 11 615-tel 1 237 504-re emelkedett. Május óta ez a legnagyobb napi adat. A csaknem 150 milliós lakosságú Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7 458 549), India (6 685 082) és Brazília (4 927 082) után.