Egyre közelebb a kenyértörés a Néppárt és a Fidesz között

Egyre közelebb a kenyértörés a Néppárt és a Fidesz között

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eldőlt az Európai Néppártban, hogy úgy módosítják a saját szabályaikat, amely alapján lehetővé válik a csoportos kizárás és felfüggesztés – írja a Népszava. A végleges szövegen még dolgozik az ezzel megbízott munkacsoport és a tervek szerint jövő szerdán születhet meg a határozat.

A lap néppárti forrásai szerint az új szabályozásban benne lesz, hogy a drasztikus döntésekhez általában nem a tagok egyszerű többségének, hanem a kétharmadának a szavazata lenne szükséges. Kivétel lenne ez alól, ha egy olyan párt tagjairól kéne dönteni, amelyet már vagy kizárt, vagy felfüggesztett a pártcsalád, ebben az esetben a határozathozatalhoz elegendő lenne a szavazatok egyszerű többsége. Épp ilyen párt a Fidesz, amelynek a tagságát a néppártban két éve felfüggesztették.

Bár néppárti politikusok hangoztatják, hogy a szabályzat megváltoztatására nem egy párt vagy pártcsoport kipenderítése, megregulázása miatt van szükség, a módosítást az Orbán-rendszert következetesen bíráló EPP-s képviselők kezdeményezték tavaly.