Egyre nagyobb a baj Romániában

Egyre nagyobb a baj Romániában

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottak 2020. április 6-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre durvább a járványhelyzet Romániában: az elmúlt három nap mindegyikén megdőlt a napi új fertőzések csúcsértéke; egy pozitívnak bizonyuló játékos miatt elmaradt a román labdarúgó bajnokság egyik legfontosabb találkozója, a Bukaresti FCSB - Kolozsvári CFR mérkőzés; és eddig tizenkét Görögországban nyaraló románról derült ki, hogy vírushordozó.

Tegnapelőtt 777, tegnap 799, szombaton pedig 889 új esetet jelentettek Romániában, miközben a járvány áprilisi csúcspontján csak 523 új pozitív tesz készült egy nap alatt. A koronavírus tehát berobbant Romániában, de az igazsághoz tartozik az is, hogy most kétszer annyit tesztelnek a hatóságok, mint április-májusban. 

Ez idáig közel egymillió, pontosabban 943 733 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában, az elmúlt 24 órában 21, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, ezzel 2009-re emelkedett a járvánnyal összefüggésbe hozható halálesetek száma. Külön aggasztó, hogy az egyik tegnapi áldozat a jelentés szerint a 20-29 évesek korosztályához tartozott. Az esetszám növekedése a hatóságokat is aggasztja. Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár péntek délután azt nyilatkozta a Digi 24 hírtévének: a helyzet kezd aggasztóvá válni, nem nagyon vannak már szabad ágyak a bukaresti Covid-kórházak intenzív osztályain, ezért előfordulhat, hogy Bukarestből már más városokba kell majd szállítaniuk a betegeket.

Arafat szerinte lehetséges, hogy Románia hamarosan napi ezer főt is meghaladó új esetszámmal szembesül, mert meggyőződése szerint rengetegen fertőződnek meg a tengerparton vagy más üdülőhelyeken, és a nyaralás végén hazatérve szétszórják a vírust az egész országban. Az államtitkár úgy véli, az augusztus hónap mindenképp „kegyetlen” lesz.

Szintén elég kemény dolgokat mondott a temesvári Victor Babeș Kórház menedzsere is: szerinte szeptemberben tombolni fog a vírus, és aki azt állítja, hogy nem létezik, annak a törvény előtt kellene felelni érte. „Felelősségre kellene vonni azokat, akik hamis információkat terjesztenek. Büntetőeljárás alá kellene vonni őket. Az elméleteik miatt nagyon sok ember meghalhat” – mondja Cristian Oancea.

Az elmúlt időszakban összesen tizenkét Görögországban nyaraló románról derült ki, hogy koronavírus-fertőzött – tájékoztatott pénteken a külügyminisztérium. A bukaresti szaktárca felkér minden Görögországban tartózkodó román állampolgárt, akinél kimutatták a fertőzést, hogy tartsa be a görög hatóságok javaslatait, beleértve a karanténba való helyezést is. Sajtóbeszámolók szerint ugyanis több román turista megtagadta Görögország területén a karanténba vonulást és úgy döntött, autóval elindul hazafelé Bulgárián keresztül.

Eközben elmarad egy ma estére tervezett fontos mérkőzés a román labdarúgó bajnokság legfelsőbb osztályában, miután a bajnoki tabella második helyén álló Kolozsvári CFR egyik játékosáról kiderült, hogy megfertőződött a vírussal. A kolozsváriak Bukarestben a harmadik helyen álló FCSB ellen léptek volna pályára magyar idő szerint eset tíztől. A mérkőzést elhalasztották, az egész csapat karanténba került Bukarestben.

Nem ez az első eset a román fociban: a héten a Bukaresti Dinamo hat játékosánál is pozitív lett a teszt. Egy szombati friss hír szerintem pedig a fővárosi klub még több, összesen tíz játékosa kapta el a kórt.

Címkék: Románia, koronavírus