Egyre nagyobb az aggodalom, hogy az oroszok provokációt rendeznek a zaporizzsjai atomerőműnél

Egyre nagyobb az aggodalom, hogy az oroszok provokációt rendeznek a zaporizzsjai atomerőműnél

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ukrajnában tárgyaló Anónio Guterres ENSZ-főtitkár és Recep Tayyip Erdoğan török elnök – a világ számos vezetőjével egyetemben – azt szorgalmazza, hogy az orosz hadsereg azonnal vonuljon vissza a zaporizzsjai atomerőműből, és mindenféle harci tevékenységet szüntessen be a környéken. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folyamatosan hangoztatja, hogy az oroszok nukleáris zsarolásra használják az atomerőművet, és ezzel egyetértenek a független elemzők is.

Egyes forgatókönyvek szerint nem kizárható, hogy az oroszok olyan álcázott támadást készítenek elő az atomerőmű ellen, ami nukleáris balesetet idézhet elő, és úgy állítják majd be, mintha az ukránok lennének érte a felelősek.

„A létesítményt tilos bármilyen katonai művelethez használni. Ehelyett azonnal megállapodásra kell jutni, hogy visszaállítsuk Zaporizzsja teljesen civil infrastruktúráját, és ezzel biztosítsuk a terület biztonságát” – mondta Guterres. „Nagyon aggódunk, nem akarunk újabb Csernobilt” – tette hozzá Erdogan.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint az oroszok provokációt készítenek elő az atomerőműnél, erre utal az is, hogy az orosz atomenergetikai vállalat, a Roszatom munkatársai már elhagyták az atomerőművet. A várható ukránnak álcázott orosz támadásra utalhat az is, hogy az orosz propaganda máris azt jelentette be, hogy az ukránok terveznek támadást intézni az atomerőmű ellen.

Igor Kiriljov, az orosz radioaktív védelmi erők vezetője „megnyugtatásul” megjegyezte, hogy az oroszok esetleg leállítják az atomerőművet, mert annak tartalék rendszerei megsérültek a támadásokban, és ha nukleáris baleset történne, a radioaktív felhő beborítaná Németországot, Lengyelországot és Szlovéniát. Szlovénia említése meglehetősen furcsa, hiszen az ország és Ukrajna között még ott van Magyarország is.