Egyre nagyobb bajban Amerika és Európa

Egyre nagyobb bajban Amerika és Európa

A lezárt Mt. Vernon Square metróállomás Washingtonban 2020. március 26-án. A városban a koronavírus elleni óvintézkedésként 17 állomást zártak le a hatóságok. A metró utasforgalma 90 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A demokraták átpolitizálják a koronavírust – mondta az amerikai elnök március elején egy Dél-Karolinában megtartott kampánygyűlésén. „Ez az új hoaxuk” – hangsúlyozta akkor az ujjongó tömeg előtt.

Egy hónap sem telt el azóta, és a valóság bekopogtatott Trumpnál is: ma estétől az Egyesült Államok a világ legfertőzöttebb országa a koronavírus-járványban! Csak ma, keleti parti idő szerint délután négyig 13 939 pozitív esetet regisztráltak, és ezzel meghaladta a 82 ezret a fertőzöttek száma, míg Kínában a járvány kezdetétől, tavaly decembertől összesen 81 ezer esetről jelentettek. A Washington Post ma vezető helyen számolt be arról, hogy ott is meghaladta az ezret az áldozatok száma (e cikk írásakor 1177), és több mint kétezer beteg van kritikus állapotban. A szakértők azt mondják, még csak ezután jön a neheze.

Történelmi csúcson a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban | Magyar Hang

Annyira visszarántották a koronavírus-járvány miatti intézkedések a gazdaságot, hogy tömegével rúgják ki az embereket.

Az eddigi amerikai áldozatok 65 százaléka idősebb volt hetven évesnél (negyven százalékuk a nyolcvanat is meghaladta), és alig öt százaléknyi az ötven évesnél fiatalabbak aránya. Tízből hat áldozat férfi. 

Nyugat-Eupában sem sokkal jobb a helyzet: csak ma Spanyolországban 6832, Németországban 6323, Olaszországban 6203, Franciaországban 3922, Nagy-Britanniában pedig 2129 új esetet találtak. Az sajnos az utóbbi napokban megszokottá vált, hogy Olaszországban halnak meg a legtöbben (ma 712-en), de Spanyolországban is meghaladta a félezret (csak ma!) az áldozatok száma.

Ha a trendek nem változnak, a hét végére a járvány kiindulópontjának számító Kína leszorul a világ legfertőzöttebb országainak képzeletbeli dobogójáról. A világban egyébként már több mint félmillió ember fertőződött meg a koronavírussal és eddig közel 24 ezer ember halt meg.

Belebukott a román egészségügyi miniszter a tömeges kórházi fertőzésekbe | Magyar Hang

Jelentősen emelkedett a környező országokban a koronavírussal fertőzött betegek száma. Melyik országban hogy áll a járvány elleni küzdelem? Régiós körkép.

Ehhez képes van olyan hazai kormánypárti megmondóember, aki három hete még arról írt: „a valóságban nincs semmiféle járvány, annak halvány nyoma sem.” Bár, ha most újraolvasom a cikket, volt benne némi kétely, mert így fogalmazott: „a koronavírus-kampány valójában egy háború volt a józan ész ellen, és ebben a háborúban a józan ész vereséget szenvedett. Ismerje el ön is, Kedves Olvasó, hogy bármennyire is gyanakodott, voltak pillanatok, amikor mind elbizonytalanodtunk. Mert mi van, ha mégis igaz?”