Egyre zavarosabb, mi történt a zavargásokba torkolló belarusz elnökválasztás ellenzéki jelöltjével

Egyre zavarosabb, mi történt a zavargásokba torkolló belarusz elnökválasztás ellenzéki jelöltjével

Szvetlana Tyihanovszkaja (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg a fehérorosz választáson ellenzéki jelöltként indult Szvetlana Tyihanovszkaja hollétével kapcsolatban. Amíg korábban arról szóltak a hírek, hogy az elnökjelölt ismeretlen helyre távozott, majd hogy Litvániába utazott önszántából, addig most a 24.hu már több Twitter bejegyzésre hivatkozva (itt és itt) arról ír, hogy kampánycsapata szerint a hatóságok valamivel megzsarolták és úgy kényszerítették az ország elhagyására. 

Délután került fel egy videófelvétel a Twitterre, amelyben Tyihanovszkaja egy kezében tartott papírról felolvasva arra kéri a beloruszokat, hogy tartsák be a törvényeket, ne álljanak ellent a rendőrségnek és ne menjenek ki az utcára tüntetni. – Nem akarok vért és erőszakot. Arra kérlek benneteket, hogy ne szálljatok szembe a rendőrséggel, ne menjetek ki a terekre, hogy ne tegyétek ki magatokat életveszélynek. Vigyázzatok magatokra, a hozzátartozóitokra – hangzik el a felvételen.

Arról hosszú ideig nem volt információ, milyen körülmények között készült a videó, ugyanakkor a 24.hu cikke szerint több internetező is felismerni vélte a választási bizottság minszki épületének egyik irodáját. Tyihanovszkaja ebbe az épületbe tartott hétfőn, amikor több órára eltűnt és senki nem tudta, hol van.

Többen úgy vélik, hogy a politikust megzsarolhatták és ezt támaszthatja alá az is, hogy a videót először a jelenlegi elnököt, Aljakszandr Lukasenkát támogató média kezdte el terjeszteni.

Tovább bonyolítja a történetet, hogy Linas Linkevicius litván külügyminiszter korábban a Twitteren azt írta, Litvániában van az elnökjelölt, vagyis elhagyta Fehéroroszországot. Olga Kovalkova, Tyihanovszkaja egyik kampányképviselője a Tut.by hírügynökségnek azt mondta, hogy az ellenzéki elnökjelölt külföldre távozását a fehérorosz hatóságok bonyolították le. Kovalkova szerint a politikusnak, aki a korábban őrizetbe vett stábfőnökével, Marija Morozzal együtt utazott el, „nem volt más választása”, de „csapatának egy része továbbra is túsz marad”.

Maga Tyihanovszkaja korábban már a YouTube-on videoüzenetet tett közzé, amelyben arról beszélt, hogy „önként” hozta meg „nagyon nehéz” döntését, amit azonban konkrétan nem indokolt meg. – Tudom, hogy sokan megértenek, sokan elítélnek és sokan meggyűlölnek. De tudják, ne adja Isten, hogy bárki ilyen választás elé kerüljön, mint én – mondta a szemmel láthatóan erősen felzaklatott állapotban lévő asszony. – Ezért, emberek, arra kérem önöket, hogy vigyázzanak magukra. Egyetlen élet sem ér annyit, mint ami most történik – tette hozzá a jelölt, aki elismerte hogy „gyenge nő” maradt, holott úgy gondolta, hogy a kampány megedzette.

Az eseményeket összerakva arra lehet következtetni, hogy a nemrég nyilvánosságra került videófelvételt még a választási bizottság minszki épületének egyik irodájában vették fel azelőtt, hogy Tyihanovszkaja külföldre távozott volna.

Ezt a vélekedést valószínűsíti Andrzej Poczobut, a Belaruszi Lengyelek Szövetségének elnöke, újságíró Twitter-bejegyzése is. Eszerint Tyihanovszkaja bement a Központi Választási Bizottság irodájába Minszkben, és hivatalosan panaszt tett annak elnökénél a választási csalások miatt. Ezek után körbevették magas rangú állambiztonsági funkcionáriusok, és órákon át fogva tartották. A videó ennek nyomán készült a KVB épületében.

A belarusz események kapcsán lapunk már hétfőn megkereste a külügyminisztériumot, hogy mi a magyar kormány álláspontja belarusz választásokkal kapcsolatosan, illetve hogy Orbán Viktor miniszterelnök gratulált-e Aljakszandr Lukasenkának újraválasztásához, de  kérdéseinkre mostanáig sem kaptunk választ.