Egységkormány jöhet Izraelben, megpecsételődhet Netanjahu sorsa

Egységkormány jöhet Izraelben, megpecsételődhet Netanjahu sorsa

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt elnöke a parlamenti választások eredményváró rendezvényén Jeruzsálemben 2021. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Naftali Bennet, a Jobbra (Jamina) nevű szélsőjobboldali párt vezetője televíziós beszédben bejelentette, hogy egységkormányt alakít Jaír Lapiddal, mert jobboldali kormányra Benjámin Netanjahu vezetésével nincs lehetőség.

Bennet hangsúlyozta, hogy hazudik az, aki szerint lehetséges jobboldali kormányt alakítani a Likud párt elnökének, Benjamin Netanjahunak a vezetésével, és csakis baloldali, centrista és jobboldali pártokból álló egységkormány jöhet szóba, vagy – immár ötödik alkalommal – újabb választásokat kell tartani.

A 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben mindössze 7 képviselői helyet szerző jobboldali párt élén álló Bennet lehet a rotációs kormányzás első félidejének kormányfője, ha sikerrel zajlanak a koalíciós tárgyalások, melyeknek végső határideje szerda éjfél.

Nem maradt adós a válasszal Netanjahu: az ország népének átverésével vádolta Naftali Bennetet vasárnap esti televíziós válaszbeszédében, melyben Bennet azon állítását cáfolta, miszerint az ő irányításával nem jöhet létre jobboldali kormány.

Netanjahu szerint kétféle út is kínálkozhatna jobboldali-vallásos kormány teremtésére az ő irányításával és Bennet részvételével. Azt az állítást is visszautasította, hogy Bennet előtt csakis az egységkormány vagy az újabb választások lehetősége állt. 

Netanjahu a március 23-i, két éven belül negyedik parlamenti választások után kezdett tárgyalásokat a többi jobboldali párttal, de a 28 napos kormányalakítási megbízás határidejének lejártáig ez nem sikerült.

Ha sikerrel járnak a koalíciós tárgyalások, akkor 2009 óta ez lesz az első kormány, amelyet nem a bíróságon korrupciós vádakkal szembenéző Benjamin Netanjahu vezet, s véget vethet az ország történetében eddig legtovább kormányzó izraeli politikus nevével fémjelzett korszaknak.

Ha Lapidnak sem sikerül a kabinet felállítása, akkor az izraeli törvények szerint a leköszönő kormány átmeneti kormányként hivatalban marad Netanjahuval az élén a parlamenti választásokig, illetve az új kabinet megalakulásáig. Ebben az esetben a 71 éves Netanjahu az átmeneti kormány vezetőjeként állna a bíróság előtt korrupciós perében, és elvileg esélye lehetne rá, hogy ősszel, az ötödik választáson többséget szerezzen.