Együttérzés helyett megoldást vár a Capital Gazette-lövöldözés túlélője

Együttérzés helyett megoldást vár a Capital Gazette-lövöldözés túlélője

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt ember halála után, ahogy az elmúlt évtizedekben annyiszor, ismét a fegyverviselés problémája tematizálja az amerikai közbeszédet. Ahogy az iskolai mészárlásoknál lenni szokott, ezúttal is egy olyan tragédiával szembesülhettek a tengerentúlon, ami megelőzhető lett volna. Az annapolisi Capital Gazette szerkesztőségében lövöldöző férfi zaklató viselkedéséről régóta tudni lehetett, még bírósági ügye is volt emiatt. Nem tetszett neki, hogy a Capital Gazette hírt adott róla, így az újságírók ellen is hadjáratba kezdett, a szerkesztők pedig tartottak tőle, hogy a helyzet súlyosbodhat. A 38 éves Jarrod Ramos mégis lőfegyverhez jutott, és gond nélkül kezdhetett gyilkolni a lap szerkesztőségénél. Az egyik túlélő, Selene San Felice szerint most többre van szükség imáknál és együttérzésnél.

A GDPR miatt számos amerikai lap vált elérhetetlenné Európában néhány hete, így jelenleg a Capital Gazette-et, valamint annak testvérlapjait sem olvashatjuk a saját oldalukon. Mint a  Vox beszámolt róla, vasárnapi írásában az erőszakhullámra hívta fel a figyelmet San Felice, arra kérve az amerikaiakat, hogy tegyenek valamit. „Amit szeretnék látni, az a cselekvés. Jobban kell csinálnunk, jobban kell szavazzunk. Törvényi szabályozást kell keresztülvinni, hogy mindezt ne érezzük hétköznapinak” – szögezte le. Mint írta, ha az emberek segítsége véget ér a sajnálkozásnál, akkor nincs rá szükség.

Ismert, a támadás után többen bírálták Donald Trumpot, amiért reakciójában csak üres frázisokat ismételt, és nem szólt arról, hogyan lehetne mindezt megelőzni a továbbiakban. „A jog hagyta számára, hogy megtervezze a halálunkat, úgy kezelve minket, mint halakat a hálóban” – jegyezte meg Selene San Felice. Az imákat mindenesetre értékeli. „Magam is végig imádkoztam, amíg az asztal alatt bujkáltam” – írta. Szerinte akik változást akarnak, először is arra szavazzanak a novemberi ciklus közepi választáson, aki ígéretet tesz a helyzet megoldására. Az elnököt kritizálta a Drót című filmsorozat alkotója, David Simon is, a Twitteren gonosznak és fasisztának nevezve Trumpot. Az író egyébként riporterként dolgozott korábban a Gazette-tulajdonos Baltimore Sunnál, és az áldozatok közül többet személyesen ismert.

Ramos ellen 2013-ban indult vizsgálat, miután a zaklatásairól beszámoló lapot kezdte fenyegetni. A férfi netes hozzászólásaiban gyalázta az újságot, utóbbi pedig nem jelentette fel őt, félve tőle, hogy a helyzet tovább mérgesedhet. A merénylőt 2012-ben ítélték el azért, mert nem volt hajlandó leszállni a közeledéseit korábban visszautasító nőről. Az NBC most interjút készített a Loriként megnevezett áldozattal, aki még Marylandből is elköltözött korábban, tartva Ramos bosszújáról. Korábbi iskolatársa az interneten vette fel vele a kapcsolatot, majd kezdett egyre jobban rászállni. Végül már amiatt fenyegette, mert nem válaszolt neki elég gyorsan, és azt üzente, Lorinak távoltartási végzésre lesz szüksége. Mindezek után az elkövető egy éve törvényesen szerezte be a most mészárláshoz használt vadászpuskát.

A múlt csütörtöki támadás során a férfi elbarikádozta a szerkesztőség hátsó ajtaját, majd a főbejáraton besétálva támadt rá a kétségbeesetten menekülni igyekvő alkalmazottakra. Ez is bizonyítja Wes Adams kerületi ügyész szerint, hogy eltervezett támadásról volt szó. A férfi otthonában, Laurelben egyéb bizonyítékokat is találtak minderre. Négy újságírót és egy sales-es munkatársat gyilkolt meg, mire sikerült a rendőrségnek leszerelnie az együttműködést megtagadó Ramost.

Az áldozatok közt van a 61 éves szerkesztő, Gerald Fischman, Rob Hiaasen szerkesztő-újságíró, John McNamara riporter, továbbá Wendi Winters újságíró és Rebecca Smith értékesítési munkatárs. A támadást túlélő kollégáik egy közeli garázsban készítették el az újság pénteki számát. Többen az elhunytak közül már évtizedek óta a lapnál dolgoztak. Carl Hiaasen regényíró bátyját, Robot nagylelkű mentorként ismerték kollégái, előzőleg dolgozott a Palm Beach Postnál és a Baltimore Sunnál is. A 65 éves Wendi Winters több díjat is elnyert munkásságáért, míg az 56 éves McNamara huszonnégy éve volt a Capital Gazette-nél.

Az elődlap Maryland Gazette-et 1727-ben alapították, ez volt az ország hetedikként létrehozott sajtóterméke. 1776 júliusában elsők között hozta le a függetlenségi nyilatkozatot, igaz, csak a második oldalon: az elsőt akkor is fenntartották a helyi hírek számára. A Capital Gazette aztán 1884-ben jött létre, a két lap pedig 1919-ben egyesült. A Baltimore Sun Médiacsoport 2014-ben vette meg a Capital Gazette-et. Annapolis egyébként ugyancsak az egyik legrégebben alapított városa az Egyesült Államoknak.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.