Eldőlt, ki lesz Merkel utódja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Armin Laschet lesz a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke a párt szombati, online megtartott kongresszusát követően – írja a Spiegel. Laschet a legnagyobb tartományt, Észak-Rajna–Vesztfáliát sikeresen vezető, Merkel politikájának folytatását ígérő katolikus politikus.

A posztra Laschet mellett további két személy is jelentkezett: Norbert Röttgen, aki jelenleg a Bundestag külügyi bizottságát vezeti és Friedrich Merz, aki a kancellárral vívott csatái után egy időre az üzleti életbe visszavonult, majd 2018-ban Kramp-Karrenbauerrel szemben éppen csak alulmaradt.

Két körös szavazásra volt szükség

A szavazás első körében 992 delegált szavazott, ebből 385 szavazatot kapott Merz, 380-at Laschet, 224-et pedig Röttgen, hárman pedig tartózkodtak. Mivel egyik jelölt sem érte el az abszolút többséget, második kört is tartottak. Utóbbi során már csak a két legtöbb szavazatot kapó politikus közül lehetett választani, és végül 521-en szavaztak Laschetra, 466-an pedig Friedrich Merzre.

Mint a Magyar Hang írt róla, kiemelten fontos év előtt áll a német belpolitika. Ugyanis négy ciklus után állt fel a kancellári székből Angela Merkel, ezzel lezárul egy korszak nemcsak a CDU életében, de a német politikában is. Ugyanakkor a korábbiakkal ellentétben nem lefutott, hogy a CDU új elnöke lesz-e egyben a kancellárjelöltjük is, ugyanis a CDU a bajor CSU-val közösen jelöl miniszterelnököt, ám utóbbi párt még sosem adott kancellárt. Ráadásul Markus Söder elnökük, aki a bajor miniszterelnök is egyben, igen népszerű.