Eldőlt: tényleg megfosztják jogaitól a néppárti frakcióban Deutsch Tamást

Eldőlt: tényleg megfosztják jogaitól a néppárti frakcióban Deutsch Tamást

Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

133 igen és 6 nem szavazat mellett elfogadta az Európai Néppárt (EPP) frakciója azt a javaslatot Deutsch Tamás jövője kapcsán, amely szerdán délután a sajtóhoz is kiszivárgott – értesült a Magyar Hang. A döntést honlapjukon is közzétették. Mint megírtuk, a javaslat szerint azonnali hatállyal elveszik Deutsch Tamás lehetőségét attól, hogy felszólaljon az Európai Néppárt frakciójának időkerete terhére, illetve a frakció jelentéstevője sem lehet, ahogy más formális pozíciót sem vállalhat – gyakorlatilag ennyi szankciót kapna az EPP-től a fideszes EP-képviselő, vagyis konkrétan kizárással nem büntetik. Igaz, van, aki szerint ez a konstrukció is annyira megalázó lehet számára, hogy nem marad más választása, mint önként kilépni.

A Népszava úgy tudja néppárti forrásaitól, Deutsch az ülésen ismét bocsánatot kért, önkritikát gyakorolt és azt mondta, hogy elfogadja a pártcsoport döntését. Azt is állították, Manfred Weber frakcióvezető szerda este bejelentette: záros határidőn belül módosítani fogják az eljárási szabályzatot, hogy lehetővé váljon teljes nemzeti küldöttségek kizárása, mert csak egyéni képviselőket lehet kitessékelni a politikai csoportból.

Mint ismert, Deutsch kizárásának lehetőség azért merült fel, mert a politikus Manfred Weber EPP-frakcióvezető egy megjegyzését az ÁVÓ, illetve a Gestapo logikájához hasonlította. Emiatt Deutsch kétszer is bocsánatot kért, legutóbb kedden.