Elemző: van pánik Oroszországon belül

Elemző: van pánik Oroszországon belül

Vásárlókkal teli a szentpétervári IKEA-áruház 2022. március 3-án. Az IKEA svéd bútor- és háztartási cikkeket gyártó és értékesítő cég bejelentette, hogy március 4-től felfüggeszti az oroszországi értékesítést és a fehéroroszországi működését válaszul az Ukrajna elleni orosz támadásra. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb intézkedést vezettek be Oroszországban a pénzügyi rendszer védelmében: 30 százalékos jutalékot vetettek ki a magánszemélyek valutavásárlásaira. Korábban már megtiltották az oroszoknak, hogy pénzt utaljanak külföldre és legfeljebb 10 ezer dollárral hagyhatják el az emberek az országot. Deák András Oroszország-szakértő szerint kérdéses, hogy mire lesz elég ez a lépéssorozat, írja az Infostart.

– Jelenleg egyébként is leállt a devizaforgalom Oroszországban, nyilvánvalóan van pánik az országon belül, megpróbálnak minél több pénzt kimenekíteni onnan, közben megpróbálják fenntartani a normál tevékenységet, importálni akarnak devizáért dolgokat, így a tartalékokat meg kell őrizni – szögezte le a szakértő.

Szerinte tulajdonképpen gazdasági hadviselés is zajlik a háttérben, de nem tudni, ez elég lesz-e az összeomlás elkerüléséhez. A rubel az utóbbi napokban meggyengült, az import pedig ténylegesen leállt. Szerinte azonban még ennél is fontosabb, hogy rengeteg cég leállította a termelést, vagy nem hajlandók alkatrészeket eladni Oroszországnak, és a szereplők között olyanok vannak, mint a Boeing, az Airbus, informatikai cégek vagy az IKEA. 

– A probléma nagyon sokrétű, összetett, bonyolult, és nagyon az elején vagyunk – nyomatékosította Deák András. Úgy látja, hogy 2-3-4 hónapra nagy probléma áll elő, és a helyzet rövid távon rubelnyomtatással próbálja majd kezelni az orosz vezetés, de így viszont az infláció fog nagyon elszabadulni.

Hogy most lehet-e államcsőd, arról így vélekedett: „Államcsődnek azt hívjuk, amikor az állam nem képes állni a vele szemben fennálló követeléseket. Az orosz államnak külföld irányában viszonylag alacsony az államadóssága, e tekintetben az államkötvényekkel kapcsolatos nemfizetésnek nagyon nagy jelentősége nincs. Amúgy sem venne most senki orosz államkötvényt. Elsődleges kérdés valóban az, hogy a fizikai pénzforgalom fenntartható-e az országban, lesz-e kellő mennyiségű deviza.” 

Mint ismert, a Visa és a Mastercard kártyakibocsátók felfüggesztik oroszországi tevékenységüket a háború miatt. A Visa közleménye szerint ügyfeleivel és partnereivel egyeztetve a napokban le fog állítani minden tranzakciót Oroszországban. Figyelmeztetett, hogy az Oroszország területén kívül működő pénzintézetek által kiállított Visa bankkártyák nem fognak többé működni Oroszországban, illetve az orosz bankok által kiállított bankkártyák sem külföldön. A Mastercard hasonló bejelentést tett, hogy megszünteti az orosz bankok által kiállított bankkártyák hálózati támogatását. Ez nagy csapás lehet az oroszok számára még úgy is, hogy egyes orosz bankok bejelentették, hamarosan megkezdik a kínai UnionPay kártyaüzemeltető rendszerét használó kártyakibocsátást, amelyhez társul Oroszország saját Mir-hálózata. 

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!