Elengedték Navalnij ügyvédjét

Elengedték Navalnij ügyvédjét

Ljubov Szobol, az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetõ és korrupcióellenes aktivista által alapított Antikorrupciós Alapítvány (FBK) jogásza az alapítvány moszkvai székházában tartott rendõrségi razzia közben 2019. december 26-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két nap fogva tartás után az orosz hatóságok szabadon engedték Ljubov Szobol ügyvédnőt, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egyik legközelebbi szövetségesét. Ljubov Szobol vasárnap este a Twitteren tett közzé magáról egy moszkvai utcán készített felvételt, jelezve ezzel, hogy 48 órás őrizet után elengedték a rendőrségi fogdából.

A 33 éves ügyvéd a Dozsgy tévének nyilatkozva ártatlannak mondta magát. Mint fogalmazott: bármennyire is abszurdnak hangzik, a hatóságok az ellene indított bűnvádi eljárással állnak bosszút Navalnijn.

Ljubov Szobolt – aki indulni akar a jövő évi választáson – pénteken vették őrizetbe, miután a kora reggeli órákban házkutatást tartottak nála, és elvitték a számítógépeit és telefonjait. Navalnij támogatói szerint a hatóságok így reagáltak arra, hogy Szobol felkereste egy feltételezett orosz titkosügynök, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársának otthonát, és becsöngetett a lakásába. Navalnij korábban azt mondta, hogy a férfinak köze volt az ellene augusztusban elkövetett, sikertelenül végződött mérgezéses merénylethez. Az FSZB ezt tagadta.

Ivan Zsdanov, a Navalnij vezette korrupcióellenes szervezet ügyvédje elmondta, hogy Szobol ellen magánlaksértés címén indítottak eljárást, ami két évig tartó elzárással büntethető.

Mint ismert, Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves aktivista-bloggerből lett politikust az ottani kórházba szállították. A kómában lévő Navalnijt augusztus 22-én a kezelés folytatására Berlinbe szállították. Német, svéd és francia vizsgálatok szerint novicsokkal mérgezték meg. A berlini Charité egyetemi klinikán 32 napig ápolták, 24 napig intenzív osztályon. 

(MTI)