Elferdítette David Lynch nyilatkozatát a Breitbart, Trump pedig elhitte

Elferdítette David Lynch nyilatkozatát a Breitbart, Trump pedig elhitte

Forrás: David Lynch/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ironizálva kritizálta Donald Trump elnökségét a Twin Peaks alkotója, David Lynch. Bár a rendező szavai elég egyértelműek voltak, az újjobboldali Breitbart mégis úgy tett, mintha a rendező dicsérte volna a milliárdost. Amit utóbbi el is hitt, és egy beszédében még viccelődött is, mondván: ezzel vége Lynch karrierjének. A Radírfej és a Mulholland Drive híres-hírhedt direktora kénytelen volt nyílt levélben tisztázni álláspontját.

A szokásos ügymenet a Donald Trump-párti, úgynevezett alt-right amerikai médiánál. Bár az elnök az olyan mainstream csatornákat szokta „fake news”-váddal illetni, mint a CNN, valójában épp a Breitbart az, ami nem megy a szomszédba egy kis álhírgyártásért. Ezúttal David Lynch mondatait ragadták ki a brit The Guardiannek adott interjúból, úgy téve, mintha a rendező pozitívan nyilatkozott volna a milliárdosról. „Az egyik legnagyobb elnökként vonulhat be a történelembe, úgy felkavarta a dolgokat” – ironizált Lynch, hozzátéve, hogy az „úgynevezett vezetők” úgy viselkednek, mint a gyerekek. A filmes szerint, ha Trump nem is végez jó munkát, teret nyithat olyan kívülállóknak, akik tudnának. Szavai nem túl meglepőek annak fényében, hogy a legutóbbi választáson előbb a baloldali Bernie Sanderst, majd a libertárius Gary Johnsont támogatta.

A Breitbart a fentieket úgy interpretálta cikkében: „David Lynch szerint Trumpra az egyik legnagyobb amerikai elnökként emlékezhetnek majd amiatt, ahogy felrázta a politikai elitet.” A portál mindezek után kitért ugyan rá, hogy Lynch kit támogatott, hozzátéve viszont: „úgy tűnik, most már Trumpot látja a megfelelő választásnak.” A Guardian-interjú alapján viszont nagyon nem tűnt így.

Mindez nem zavarta viszont Trumpot sem abban, hogy a rendezőre támogatójaként hivatkozzon. A dél-karolinai kormányzó, Henry McMaster mellett kiálló beszédében az elnök kifejtette, egy sor hollywoodi híresség voksolt rá. Példaként említette Lynchet, megjegyezve, hogy ez biztos a rendező karrierjébe kerül majd. Ezt aztán nem sokra rá megismételte még egyszer.

A rendező ezek után közzétett egy nyílt levelet a Facebook-oldalán, világossá téve, hogy nem híve Trump politikájának. Mint írta, mondatát kiragadták a szövegösszefüggésből, és ha így folytatja, Trump egyáltalán nem fog jó elnökként bekerülni a történelemkönyvekbe. „Mindez nagyon szomorú lenne az ön, és az ország számára. Szenvedést és megosztottságot okoznak a lépései” – közölte. Lynch szerint mindenesetre továbbra sem késő változtatni, ez pedig az elnöknek is előnyére válna, „dalra fakadna a lelke.” A rendező úgy látja, a milliárdosnak úgy kellene bánnia az emberekkel, ahogy szeretné, hogy vele bánjanak.

A 72 éves rendező egyébként a Guardiannek elismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint nem tervez több nagyjátékfilmet forgatni. Bár imádja a hangzást és a moziminőséget, de úgy érzi, amiket ő készít, ma nem élnének túl sokat a nagyvásznon. Jóval könnyebben tud alkalmazkodni a televíziós formátumhoz – jegyezte meg. Arra a felvetésre, hogy sokak szerint olykor Lynch maga sem tudja, mi történik a filmjeiben, a rendező úgy válaszolt: neki mindenképpen tisztában kell lennie a dolgok jelentésével. Azt azonban visszautasította, hogy megfejtést kínáljon a Twin Peaks nemrég kijött új évadának fináléjához.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.