Elfogadták a hongkongi autonómiát korlátozó törvényt

Elfogadták a hongkongi autonómiát korlátozó törvényt

A rendőrség és a kormányzat ellen tüntetők összecsapása Hongkongban (Fotó:REUTERS/Thomas Peter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A várakozásoknak megfelelően elfogadta a kínai parlament a múlt pénteken ismertetett, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet csütörtökön – írja az MTI.

A hongkongi demokráciapárti politikusok és aktivisták aggodalmai szerint a hongkongi szabadságjogokat korlátozó törvénytervezet betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a kínai központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket.

A hongkongi kormányzat számára pedig előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban.

A törvénytervezet ellen, amelynek fényében az Egyesült Államok többé nem tekinti Hongkongot autonóm területnek, ezrek vonultak utcára vasárnap az „egy ország, két rendszer” elve alapján különleges közigazgatási státusszal rendelkező városban.