Elhunyt Colin Powell egykori amerikai külügyminiszter

Elhunyt Colin Powell egykori amerikai külügyminiszter

Ronald Reagan és Colin Powell 1988-ban

Fotó: Forrás: Wikipédia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Colin Powell a színesbőrű politikusok közül elsőként lett külügyminiszter az Egyesült Államokban, egy időben még lehetséges elnökjelöltként is emlegették. Mint a CNN beszámolt róla, Powell koronavírus-fertőzésbe halt bele, noha korábban megkapta mindkét oltását. 

A republikánus Powell szolgált Vietnamban, meg is sérült. Már fiatalon ismert közéleti szereplővé vált, Ronald Reagan mellett nemzetbiztonsági tanácsadóként dolgozott, majd az idősebb Bush elnök vezérkari főnökké nevezte ki az Öböl-háború idején. George W. Bush alatt szolgált 2001 és 2005 között külügyminiszterként. Condoleezza Rice váltotta posztján. Powell renoméját jelentősen csorbította, hogy az iraki háborút részben hamis adatokra hivatkozva indította el az Egyesült Államok, azt állítva, egyértelmű bizonyítékokat találtak a Szaddám-rezsim tömegpusztító fegyvereinek meglétére. A háború mögé nem is sikerült az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a fő szövetségesek mindegyikét fölsorakoztatni.

A New Yorkban született Colin Powellt 84 éves korában az amerikai Bethesdában érte a halál.