Elhunyt egy oltásellenes texasi republikánus politikus

Elhunyt egy oltásellenes texasi republikánus politikus

Scott Apley (Fotó: Scott Apley/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A negyvenöt éves Scott Apley a texasi Galveston megyében található közel húszezer lakosú Dickinson városának volt képviselője. Bár a halálának pontos okát nem közölték, családja pár nappal ezelőtt gyógykezelésére egy GoFundMe oldalt állított fel, amiben azt írták, tüdőgyulladásos tünetei vannak és pozitív lett a COVID-tesztje (felesége szintén pozitívnak bizonyult). Egy csecsemőkorú gyermeket hagyott hátra.

Az elhunyt képviselő még halála előtt pár nappal is olyan posztot tett közzé a Facebookon, amelyik oltásellenesnek tűnik annak szóhasználata miatt. (A teljes szöveg magyarul: „Hat hónap alatt eljutottunk onnan, hogy az oltásokkal véget vethetünk a járványnak, oda, hogy ha beoltanak, még mindig elkaphatod a vírust, továbbadhatod a vírust, sőt, még akár meg is halhatsz a vírusban, egész addig, hogy az oltatlanok ölik meg az oltottakat.”) A képviselő korábban is oltásellenes és maszkhasználat-ellenes tartalmakat osztott meg, kommentben pedig úgy reagált arra, hogy az oltások akár hat hónapig is hatásosak lehetnek, hogy „a szabad emberek ellenségei vagytok”.

Jelenleg az amerikai megbetegedések nagyjából 93 százalékáért a delta variáns a felelős az Amerikai Járványügyi Központ adatai szerint. Eddig a népesség picit több mint a fele, azaz 165 millió állampolgár kapta már meg mindkét dózist a vakcinából, míg egy dózissal 194 millió állampolgárt oltottak, ami a népesség közül 59 százaléka. Amerikában jelenleg is csak a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az egydózisú Janssen (Johnsson & Johnsson) vakcinákkal oltanak.

Az adatok szerint a republikánus vezetésű államokban alacsonyabb az oltottság, magasabbak a fertőzési számok, ami egybevág azokkal a felmérésekkel, miszerint a republikánus szavazók kevésbé hajlamosak az oltások felvételére. Megjegyzendő, hogy még így is, a legalacsonyabb oltottsági rátával rendelkező államban, Mississippiben, a lakosság 51 százaléka legalább egy oltást már megkapott. Ez egybevág azokkal a felmérésekkel, amely szerint a republikánus szavazók 40 százaléka nem szeretné magát beoltatni.

Az elnök, Joe Biden népszerűsége kissé megkopott az utóbbi időben, a fivethirtyeight.com oldal szerint már csak kicsivel van 50% felett (elődje, Donald Trump, sosem állt 45 százaléknál magasabb értéken).