Elindult Salvini mozgalma, egyelőre mérsékelt érdeklődéssel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma került sor az európai "szuverenista erők" Milánóban zajló találkozójára, ahol Matteo Salvini az olasz kormánypártok közé tartozó Liga vezetője hirdette meg a Brüsszelt szerinte most uraló bürokraták helyett az identitással bíró nemzetek és népek Európáját. Orbán Viktor nagy barátja – a magyar miniszterelnök nem vett részt az eseményen – kijelentette, Európának csak akkor van értelme, ha elismeri az identitást. Ha az Európai Uniót kizárólag a pénzügyi egyengondolkodás irányítja, akkor az eddigi rémálom folytatódik tovább. Hangsúlyozta, hogy a Liga és európai politikai barátai, valamint azok az erők, amelyek még a május 26-i európai parlamenti választásokig csatlakozni akarnak hozzájuk, "le akarják váltani a brüsszeli bürokratákat", akik "elásták az európai álmot". Salvini szerint a Liga és szövetségesei "meg akarják menteni Európát", az európai népeket helyezve az EU kormányzásába.

„Milánóban új és folyamatosan bővülő európai politikai család született, amely a munkát, családot, biztonságot, környezetvédelmet és a fiatalokat helyezi középpontba. Tény, hogy a Liga vezette európai szövetség pártjai között vannak különbségek, de valamennyien az identitásra építijük politikánkat. Alternatívát képviselünk mindazokkal szemben, akik az utóbbi évtizedekben Európát vezették, az Európai Néppárt (PPE) és az Európai Szocialisták Pártjának (PSE) kormányzása szegénységet, vitákat, biztonsági űrt teremtett" - mondta Matteo Salvini, és hozzátette, az a céljuk, hogy minden EU-tagállamban jelen legyenek. – „Sokan legyünk, és EU-biztosokat nevezzünk ki, határozott elképzelésünk, hogy az EP legjelentősebb, legnagyobb, meghatározó és a jövőt szem előtt tartó csoportja akarunk lenni. Győzni akarunk és megváltoztatni Európa szabályait."

Elhangzott, hogy a szuverenista erők alakuló EP-csoportja a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) nevet kapja, és eddig legalább tíz párt csatlakozott hozzá. Salvini elárulta, hogy az EAPN őt akarja jelölni az Európai Bizottság elnökének, de - szavai szerint - nem pályázik erre a tisztségre. Az EU-t érintő konkrét politikai döntések közt az olasz politikus megjegyezte, hogy a Liga számára Törökország "nem számít Európa részének, és soha nem is lesz az". Megjegyezte, hogy belefáradt a fasiszta-kommunista vádaskodás vitájába, és megerősítette, hogy a Liga május 18-án Milánóban közös tömegdemonstrációt tart európai szövetségeseivel.

Matteo Salvini megerősítette, hogy a Liga május 18-án Milánóban közös tömegdemonstrációt tart európai szövetségeseivel. Újságírói kérdésere válaszolva Matteo Salvini elmondta, reméli, hogy a születendő új európai politikai családhoz az Orbán Viktor vezette Fidesz és a spanyol Santiago Abascal vezette Vox is csatlakozik. "Beszélünk a magyarokkal, spanyolokkal, lengyelekkel, svédekkel (..) az biztos, hogy soha nem fogjuk az EU-t a szocialistákkal közösen kormányozni, a néppártiak pedig döntsenek, hogy továbbra is a szocialistákkal akarnak közösködni, vagy változtatást akarnak, és velünk jönnek" - jelentette ki Matteo Salvini. 

A

mostani találkozón többek közt Jörg Meuthen, az Alternatíva

Németországért (AfD) szóvivője, Anders Primdahl Vistisen, a Dán

Néppárt (DF) európai parlamenti képviselője, valamint Olli

Kotro, az Európai Parlamentbe most belépni készülő Finnek

Pártjának (FP) jelöltje vett

részt.

Meuthen elmondta, hogy radikális változtatásokra készülnek az

EU-ban, egyebek közt a tagállamok hatalmának

"visszaszolgáltatásával" és az illegális migráció

nullára csökkentésével. Kijelentette, a Milánóból induló

európai csapathoz minden "konzervatív, patrióta erő"

csatlakozását várják.