Elítéltek egy hongkongi médiamogult, mert megemlékezett a Tienanmen téri vérengzésre

Elítéltek egy hongkongi médiamogult, mert megemlékezett a Tienanmen téri vérengzésre

Az 1989-es Tienanmen téri tüntetéseket vérbe fojtó tankokat megállító ismeretlen tüntető ikonikus képe (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bűnösnek találta a bíróság csütörtökön Jimmy Lai hongkongi médiamogult és két társát az 1989-es Tienanmen téri események évfordulóján, tavaly engedély nélkül megtartott megemlékezés miatt - adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap az MTI szerint.

Lai és két társa volt az utolsó három vádlott a 24 ellenzéki aktivista és korábbi törvényhozó közül, akik ellen vádat emeltek a tavalyi eseménnyel összefüggésben. Lai tagadta, hogy másokat arra buzdított volna, hogy vegyenek részt a Hongkongban korábban minden év június 4-én megtartott, gyertyafényes megemlékezésen. Az esemény megtartására a hongkongi rendőrség 30 év óta először tavaly, majd idén is a koronavírus-járványra hivatkozva nem adott engedélyt.

A csütörtökön elítélt másik két vádlott szintén tagadta bűnösségét az ellenük felhozott vádakban, míg korábban 21 vádlott bűnösnek vallotta magát. Eddig tizenhárom embert tíz hónapig terjedő börtönbüntetésre ítéltek, hárman pedig felfüggesztett büntetést kaptak. A többi vádlottra hétfőn szabnak ki büntetést.

Jimmy Lait, a júniusban a hatósági vegzálás miatt megszűnt Apple Daily című lap alapítóját még tavaly augusztusban vették őrizetbe a laphoz kötődő, kilenc másik emberrel – köztük Lai fiával – együtt a nemzetbiztonsági törvény megszegése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti 2019-es, valamint tavalyi, engedély nélküli gyülekezéseken betöltött szerepe miatt.

A Tienanmen téri vérengzés során 1989 júniusában a kínai hadsereg katonái megtámadták a téren tartott diáktüntetés résztvevőit, az áldozatok számát a mai napig is csak becsülni lehet, több ezer ember is meghalhatott.