Elizabeth Holmes több mint 11 évet kapott a Theranos-csalásért

Elizabeth Holmes több mint 11 évet kapott a Theranos-csalásért

A Theranos diagnosztikai start-up egykori vezetője, Elizabeth Holmes a kaliforniai Stanford Egyetemen Ash Carter amerikai helyettes védelmi miniszter előadását hallgatja 2013. április 17-én (Fotó: Glenn Fawcett/Department of Defense)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Theranos startup alapítóját, Elizabeth Holmest több mint 11 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság azért, mert becsapta a befektetőit, hogy így pénzt csaljon ki tőlük. A Theranos egykoron a Szilícium-völgy legnagyobb dobásának ígérkezett: azt ígérte a cég, hogy minimális vérmennyiségből ezerféle egészségügyi tesztet tudnak majd végrehajtani, ami forradalmasíthatja az orvostudományt. Kiderült azonban, hogy az egész hazugság volt.

Az alapító Elizabeth Holmesról azóta már könyveket írtak, filmet készítettek, hiszen soha nem látott magasságokból zuhant a pokol legmélyebb bugyrába. Amikor még hittek a Theranosban, Holmest a „következő Steve Jobsnak” tartották, hiszen a még most is csak 38 éves nő a semmiből varázsolt egy a csúcson 9 milliárd dollárra értékelt céget. Csakhogy az egész szemfényvesztés volt.

Holmest, aki jelenleg terhes, már januárbanm három hónapos per után bűnösnek találta a bíróság, most a büntetés kiszabása volt soron. A nő sírva azt mondta a bíróságon, hogy mély fájdalommal gondol azokra, akiket becsapott. Valószínűleg meg fogja fellebbezni az ítéletet.

A nő még csak 19 éves volt, amikor abbahagyta a Stanford Egyetemet, és megalapította a Theranost. Rengeteg pénz gyűjtött a befektetőktől, mivel rendkívül megnyerő személyiségként írták le. Amikor aztán kiderült, hogy a cég alapját adó vérteszt valójában kivitelezhetetlen, a befektetők nagy része bukta a pénzét, a Theranost pedig a sorozatos perek miatt 2018-ban felszámolták.

(BBC)