Ellentámadásra készülnek az oroszok?

Ellentámadásra készülnek az oroszok?

Ukrán katona egységének állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 100 ezer katonát gyűjtött össze Oroszország az északkelet-ukrajnai Kupjanszk szektorában, hogy offenzívába kezdjen a térségben – közölte kedden Szerhij Cserevatij, a kelet-ukrajnai csapatok szóvivője, aki szerint az orosz fegyvereseket ezúttal 900 harckocsi és 300 rakéta-sorozatvető is támogatja. Hogy mekkora erőről is van szó, azt Cserevatij történelmi példákkal szemléltette: 1941-ben Moszkva védelméért, és az 1979-89-es afganisztáni háború idején 120 ezer szovjet katona harcolt a hadműveletekben. Hanna Maliar ukrán védelmi miniszter-helyettes ezután elmondta: az oroszok már két napja aktívan dolgoznak, és támadásba lendültek a Harkiv megyei Kupjanszk szektorában. Így jelenleg is súlyos harcok folynak, a két fél pozíciója pedig naponta többször is változik. A politikus emellett felvetette: az orosz támadás valószínűleg figyelem-elterelés lehet, melynek célja gyengíteni az ukrán ellentámadási műveleteket.

Az eddigi hadmozdulatokból azonban úgy látszik, hogy ezúttal többről van szó, mint figyelem-elterelésről. Emlékeztetőül: Harkiv megye keleti részét még a háború első napjaiban foglalták el az oroszok, Kupjanszk így már február 27-én elesett. A szeptember 6-án kezdődő ukrán ellentámadás következtében aztán napok alatt összeomlott az orosz katonai igazgatás, olyannyira, hogy az ukránok sikeresen visszafoglalták Kupjanszkot, Izjumot és számos más települést. Ekkor vette kezdetét a délebbre fekvő Szvatove-Kreminna vonalon a csata, ami a mai napig tart változó sikerekkel.
Az oroszok az első jelentősebb sikerüket július elején könyvelhették el a térségben. Ekkor az erőik áttörték a nagyjából a Donyeck és Luhanszk megye határán húzódó frontvonalat, sőt a közeli Torszke települést is elérték. Az ukrán erők ezután erőteljes tüzérségi támadásokkal válaszoltak (itt vetették be az oroszoktól zsákmányolt TOSz-1-es termobárikus rakéta-sorozatvetőt is), majd újabb rossz hírek következtek Kijev számára: a hét elején az oroszok átkeltek a Zserebecs folyón, és az Oszkil folyó felé szorították vissza az ukrán erőket. Ezzel Moszkva kezére került az a terület, amelyet Ukrajna még szeptemberében szabadított fel. Ám az igazi problémát most az jelenti, hogy ezzel a hadmozdulattal az oroszok közelebb kerültek ahhoz, hogy immáron két oldalról tudják támadni a stratégiai fontosságú Kupjanszk városát. Az Oszkil folyó partján fekvő Kupjanszk amellett, hogy mindössze 80 kilométerre fekszik Harkiv városától, fontos hídfőállást jelent az ukrán erőknek, emellett a front délebbi szakaszai szempontjából is kulcsfontosságú. Így ha az ukránok ismét elveszítenék a várost, jóval nehezebb helyzetbe kerülnének Limanynál és Sziverszknél, amely települések megszerzése az oroszoknak stratégiai ejeltőségű lenne.

Az oroszok északi offenzívája természetesen azt a célt is szolgálja, hogy valamelyest tehermentesítse Bahmutot, amely körül az ukránok az utóbbi hetekben több jelentős magaslatot is elfoglaltak. A várost védő oroszok – akik mostanra az orosz reguláris erőkből kerülnek ki – így különösen nehéz helyzetbe kerültek mostanra. Ráadásul a Zaporizzsja megyei ukrán ellentámadás szempontjából az ukránok kulcsfontosságúnak tartják, hogy Bahmutnál tovább véreztessék az orosz erőket, aminek Kijev állítása szerint már meg is lett az eredménye. A kelet-ukrajnai csapatok szóvivője szerint az orosz erők mostani veszteségei Bahmutnál már közelítenek ahhoz, amelyet a Wagner-csoport szenvedett el az ukrán csapatokkal vívott harcok csúcspontján. Mindez egyben azt is jelenti, hogy az ukránok maguk is igyekeznek megosztani az orosz erőket a több mint 1000 kilométeres frontvonalon.