Elmarad a kemény brexit – egyelőre

Elmarad a kemény brexit – egyelőre

Theresa May brit kormányfőn a brexit miatt keményen csúfolodó graffiti Londonban (Fotó: Matt Brown/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezen a hétvégén biztosan nem lesz kemény brexit, erről egyeztek meg az uniós tagállamok Brüsszelben. Mindezt a 2-3 órásra tervezett találkozó kezdetét követően nyolc órával, éjjel kettő körül jelentette be Donald Tusk. A britek újabb fél éves haladékot kaptak a kilépésre, ez azonban lehet sokkal rövidebb határidő is.

Amennyiben május 22-ig sikerül a parlamentben elfogadniuk az eddig háromszor leszavazott kilépési megállapodást, akkor június 1-jével szűnik meg a tagságuk. Ellenkező esetben október 31-ig tehetik meg ugyanezt, illetve amennyiben egy köztes dátumon szavazzák meg a dokumentumot, akkor a következő hónap első napjával távoznak. A május 22-nek azért van jelentősége, mert akkor nem kell EP-választásokat tartaniuk.

Egy dolgot biztos nem tehetnek meg: a kilépési feltételeket nem tárgyalhatják újra, vagyis a már többször elutasított megállapodást kell átvernie a brit alsóházon Teresa Maynek.

A brit miniszterelnök egyébként bizakodó volt, úgy vélte, hogy május első három hetében sikerül neki az, amivel eddig mindig kudarcot vallott. Amennyiben ez mégsem jön össze, a helyzet igencsak kacifántossá válik. A briteknek EP-képviselői lesznek, ami – a jelenlegi közvéleménykutatások alapján – azt jelenti, hogy európai szinten, még ha csak átmeneti időszakra is, jelentősen megerősödik a baloldal. Most ugyanis a Munkáspárt toronymagasan nyerné a választásokat, ezáltal az európai baloldal beérheti a néppártot.

Az uniós állam- és kormányfők vitájában, francia nyomásra az szerepelt a legnagyobb súllyal, hogy Emmanuel Macron szerint a britek visszaélhetnek a helyzetükkel és olyan döntéseket blokkolnak, amelyek rájuk egyébként már nem is vonatkoznak. Eredetileg a tagállamok előtt olyan javaslat is szerepelt, hogy a kilépési időszak egy évvel, vagy még tovább is meghosszabbítható, ez ellen tiltakoztak az előbbiek miatt a franciák. Így született a köztes megoldás, vagyis 2019. október 31-e, ami a jelenlegi Európai Bizottság mandátumának utolsó napja is. Meg is jegyezte Jean-Claude Juncker, hogy amennyiben október 31-én ismét Brexit-csúcs lesz, neki éjfélkor fel kell állnia és ki kell mennie.

Az éjszakába nyúló tárgyalásokon megegyezés született arról is, hogy a tagállamok jogosultak a britek nélkül lefolytatni mindazon tárgyalásokat, amelyet a brexit utáni időszakra vonatkoznak.

A csúcstalálkozó záródokumentuma szerint „az Egyesült Királyság vállalta, hogy a lojális együttműködésre vonatkozó kötelezettségnek megfelelően konstruktívan és felelős módon jár el a hosszabbítás ideje alatt. Ezzel összefüggésben – különösen az Unió döntéshozatali eljárásaiban való részvétele során – az Egyesült Királyságnak elő kell segítenie az Európai Unió feladatainak teljesítését, és tartózkodnia kell minden olyan intézkedés meghozatalától, amely veszélyeztethetné az EU célkitűzéseinek megvalósítását.”