Elmozdíthatják már most Donald Trumpot?

Elmozdíthatják már most Donald Trumpot?

Az újraválasztására készülő jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump formálisan is elfogadja az elnökjelöltséget a republikánusok konvenciójának utolsó napján a washingtoni Fehér Ház kertjében tartott ceremónián 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/Polaris Images Pool/Erin Scott)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután Donald Trump beszéde után a lázongó tömeg megrohamozta a kongresszus épületét, demokrata és republikánus politikusok sorban ítélik el az erőszakot és az elnököt. Egyesekben az is felmerült, hogy a még hivatalban lévő elnököt elmozdítsák.

Négyen meghaltak a szerdai lázongásokban, egyelőre ötvenkét embert tartóztattak le. Miután számos videó- és fényképfelvétel készült (maguk a törvényhozás épületébe betörő lázongók is büszkén készítettek szelfiket), ez a szám várhatóan sokkal nagyobb lesz. Mike Pence alelnök a törvény teljes szigorának lesújtásáról tweetelt, ahogy Mitch McConnell és Kevin McCarthy, republikánus felső- és alsóházi vezetők is elítélték az eseményeket.

Úgy tűnik, egyedül Donald Trump leköszönő elnök az, aki mindeddig nem nyilatkozott elítélően legelszántabb támogatóinak rendbontásairól.

Jogászok véleménye szerint amit Donald Trump művelt, az gyakorlatilag államcsínyre való felbujtás volt, és erre a bíróság előtt egyetlen védelme van, ha elmezavarra hivatkozik.

Ami pár hete még elképzelhetetlen lett volna, az a szerdai nap után már kézzelfogható közelségbe került: Trump kabinetének tagjai (vagy legalábbis az ő beosztottjaik) ténylegesen elkezdtek azon gondolkodni a CBS és az Axios híradása szerint, hogy a maradék, szűk két hétre megfosszák őt elnöki hatalmától a 25-ik alkotmánykiegészítésre hivatkozva. Demokrata törvényhozók szintén ezt sürgetik. Az alkotmánykiegészítés értelmében, ha az alelnök és a kabinet több mint fele írásban értesíti a kongresszust, hogy az elnök alkalmatlan hivatala viselésére, akkor átmeneti ideig felfüggesztik hivatalából, amelyet teljes hatalommal felruházva azonnal átvesz az alelnök. Az elnök ezt a felfüggesztését megtámadhatja, ekkor kongresszus elé kerül az ügy, ahol 21 napon belül mindkét házat össze kell hívni. A kongresszus kétharmados többsége mellett az eltávolítása véglegessé válhat, enélkül viszont visszahelyezhetik a hivatalába. Az idő rövidsége miatt Trump esetében ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen, hiszen Joe Biden megválasztott elnököt 13 nap múlva hivatalosan is felesketik.

Noha semmi garancia nincs arra, hogy akár az alelnök, akár az elnöki kabinet több mint fele, akár a kongresszus mindkét házának kétharmada támogatná az elnök ilyen elmozdítását, az, hogy ez egyáltalán felmerült, jól mutatja, mennyire rohamosan romlik Trump elnök megítélése a saját republikánus pártján belül. A korábban az elnök pártján álló, a széleskörű választási csalást hangoztató Tom Cotton és Lindsay Graham szenátorok is kijelentették, hogy ideje elfogadni a választási eredményeket.

A tegnapi események következményeképpen egyébként három fehér házi dolgozó máris beadta felmondását, köztük Melania Trump kabinetfőnöke. Várhatóan többen is követik a példáját, például Mitch McConnell szenátor felesége, Elaine Chao közlekedésügyi miniszter.

Eközben egy frissen a kongresszusba bekerült demokrata képviselőnő, Cori Bush kijelentette, hogy szándékozik beadni egy olyan törvényjavaslatot, amelyik megfosztaná az összes, az elnök mellett kiálló, és a választási eredményeket megkérdőjelező republikánus képviselőtársát hivatalától, miután azok „támogatták a belföldi terrorizmust.”