Elnapolták az EU-csúcsot – Timmerans még mindig esélyes

Elnapolták az EU-csúcsot – Timmerans még mindig esélyes

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Emmanuel Macron francia elnök (j3) kezet fog, mellettük Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) a V4+Franciaország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete előtt Brüsszelben 2019. május 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eredménytelen volt a vasárnap estétől hétfő délig tartó rendkívüli EU-csúcs Brüsszelben: nincs megegyezés az állam- és kormányfők között az uniós intézmények vezetőinek személyéről. Ezért úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a tanácskozást, de kedden délelőtt 11-kor folytatják.

A csúcs eleve háromórás késéssel kezdődött, mert a néppárti miniszterelnökök fellázadtak Angela Merkel Osakában, a G20-as csúcson, többek között Macron francia elnökkel megkötött egyezségén, aminek lényege, hogy Frans Timmermanst, a szociáldemokraták holland politikusát jelölik az Európai Bizottság elnöki pozíciójára.

Ugyanakkor Timmermansnak a szocialista és a liberális kormányfők támogatása miatt jelenleg ugyan többsége van, ez azonban még mindig nem elegendő a megválasztásához. Más jelöltről viszont nem hallottunk, vagyis továbbra is Timmermans a favorit.

A további tisztségeket illetően az Európai Tanács elnöki pozíciójára a bolgár Kristalina Georgieva a legesélyesebb, míg Manfred Weber a parlament elnöke lehet, azonban az ötéves ciklust meg kell feleznie a liberális Guy Verhofstadttal. Az EU külügyi főképviselője pedig valószínűleg a dán liberális Margrethe Vestager lesz, de ezzel a poszttal összekapcsolták Charles Michel belga ügyvezető kormányfő nevét, aki szintén liberális politikus.

A tanácskozást eddig is sokszor megszakították két- vagy többoldalú tárgyalások miatt, amelyek ezek szerint nem voltak eredményesek. Jelenleg az előbb említett nevek forognak, kérdés, hogy holnapig milyen változások történnek akár a nevekben, akár a pozíciók elosztásában.