Előkerült Prigozsin

Előkerült Prigozsin

Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én (Fotó: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előkerült a lázadás óta a nyilvánosság elől eltűnt Jevgenyij Prigozsin – írja a Reuters. Az orosz zsoldosvezér egy videóban jelent meg a Wagner-csoporthoz kapcsolódó Telegram-csatornákon. A képkockákon Prigozsin egy sivatagi területen puskával a kezében, a távolban több fegyveres férfi és egy kisteherautó látható. A Reuters nem tudta meghatározni a helyszínt és a felvétel dátumát, de a kommentek arra engednek következtetni, hogy a videót Afrikában forgatták.

– A hőmérséklet 50 fok feletti, „minden úgy van, ahogy mi szeretnénk” – mondta Prigozsin, hozzátéve, hogy a Wagner még nagyobbá teszi Oroszországot minden kontinensen. Azt is mondta, hogy rémálommá teszik az ISIS, az Al-Kaida és más banditák életét. A videóhoz egy telefonszámot is mellékeltek azoknak, akik csatlakozni szeretnének a csoporthoz.

Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-csoport jövője azóta azóta bizonytalan, hogy június végén rövid lázadást indítottak az orosz honvédség ellen, majd a vezér Belaruszba távozott.

A 62 éves Prigozsin Szentpétárvárott született, abban a városban, amelyben Vlagyimir Putyin is meglátta a napvilágot. Miután lopásért börtönben ült, hot dogot árusító büfé/bódé-láncot hozott létre Szentpéterváron. Az üzlet jól ment, és néhány éven belül, a vadregényes és vadkapitalista 1990-es években aztán drága éttermeket nyithatott a városban. Később vendéglátóipari cége, a Concord szerződést kapott a Kreml étkeztetésére, amiért a „Putyin séfje” becenevet kapta.