Előre hozott választás lehet a görögöknél, ha bukik a Sziriza

Előre hozott választás lehet a görögöknél, ha bukik a Sziriza

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő az Európai Parlament épülete előtt az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács 2016. június 28-i találkozóján (Fotó: Európai Tanács)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az európai parlamenti választás bizalmi szavazás lesz a görög kormányról – jelentette ki pénteken Alekszisz Ciprasz a The Guardian cikke szerint. A miniszterelnök ezzel együtt azt sejtette, hogy akár előre hozott választás is következhet, amennyiben az előrejelzéseknek megfelelően a kormánypárt elbukja a voksolást. „Vasárnap az emberek nemcsak a kormányról szavazhatnak, hanem arról is, hogy milyen alapelvek mentén vezessék ezt az országot a következő években” – jelentette ki Ciprasz. Eközben adócsökkentést és nyugdíjemelést is bejelentettek, így a kormányfő láthatóan arra utal, hogy számára negatív végeredmény esetén ezeknek sem lehet majd sokáig örülni.

A miniszterelnök szavait egy utolsó kétségbeesett próbálkozásnak értékelték, amivel a bizonytalan szavazókat kívánja megszólítani. Vasárnap önkormányzati választásokat is tartanak Görögországban, így a tét valóban jelentősnek mondható.

Októberben egyébként is országgyűlési választás lesz a görögöknél, a mostani voksolások pedig jól tükrözhetik, milyen eredmény várható fél év múlva. A kormány támogatottsága jelenleg nem túl magas, a választók az elmúlt években hozott döntések miatt büntetni készülnek a Szirizát. Cipraszt 2015 januárjában választották először meg, a bukása pedig könnyen meglehet, hogy még idén bekövetkezik. (A felmérések szerint a görög EP-választások nagy nyertese az a jobbközép Új Demokrácia lehet, amely párt korábbi vezetői – a szociáldemokratákkal együtt – tudtak azokról a szerkezeti, strukturális problémákról, amelyek végül Görögország gazdasági összeomlásához, a görög válsághoz vezettek. Az Új Demokrácia most tíz szavazatot is szerezhet, míg a Sziriza héttel számolhat.)

Kormányokat is buktathat az EP-választás | Magyar Hang

Több országban nagyon komoly belpolitikai tétje is van a voksolásnak.

Szintén önkormányzati választással kötik egybe az európai parlamenti szavazást a spanyolok, ott viszont az egy hónappal ezelőtti győzelmüket ismételhetik meg a szocialisták. A PSOE már megnyerte az áprilisi parlamenti választást, ezúttal pedig hosszú idő után akár Madridot is elhódíthatják a konzervatív néppártiaktól, akik 1995 óta vezették a régiót. A főváros polgármesteri címéért pedig a jelenlegi progresszív vezető, Manuela Carmena száll újra harcba.

Nem vált be a spanyol jobboldalnak, hogy a Vox vitorlájából próbálta kifogni a szelet, és így olyanokat is megengedett magának, amiket korábban nem. Bár Orbán Viktor arról beszélt nemrég, hogy a „jobbközép és jobboldal” közös osztrák kormányzása példa lehet, valójában a modell Ausztriában most bukott meg, Spanyolországban pedig a tatalmi közeledés annyira nem működött, hogy abból csak a szocialisták profitálhattak. Pablo Casado néppártja most próbál középre lavírozni, hogy a fő ellenzéki párt maradjon, de egyáltalán nincs könnyű helyzetben. A PSOE, a Podemos és a More Madrid platform koalíciója viszont többséget szerezhet a 132 fős regionális parlamentben, ami újabb csapást jelenthet Casadóéknak.