Elrabolták az egyik belarusz ellenzéki vezetőt

Elrabolták az egyik belarusz ellenzéki vezetőt

Szvetlana Tyihanovszkaja (középen) a kampányhajrában Veronyika Cepkalóval (balra) és Marija Kolesznyikovával, Viktor Babarika képviselőjével (Fotó: Reuters/Vasily Fedosenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Médiabeszámolók szerint elrabolták Marija Kolesznyikovát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács tagját.

Szemtanúk arról számoltak be a belorusz Tut.by hírügynökségnek, hogy maszkos emberek elvették a telefonját és berángatták egy kisbuszba hétfő reggel Minszkben. A rendőrség egyelőre nem kommentálta a híreket.

Azóta nem lehet elérni telefonon, a Koordinációs Tanács másik tagja, Makszim Znak is megerősítette, hogy nem tud vele kapcsolatba lépni.

A belorusz ellenzéki tanács szerint tájékoztatást kaptak arról, hogy Kolesznyikovát letartóztatták – jelentette az RIA. A Bild is úgy tudja, hogy letartóztatták. A dpa hírügynökséggel azt közölte a koordinációs tanács, hogy nincsenek kapcsolatban Kolesznyikovával, de kisbusz felbukkanását sem erősítették meg – írja a Welt.

Mint korábban írtuk, Szvetlana Tyihanovszkaja, Veronyika Cepkalo és Marija Kolesznyikova három nővérként álltak a kampány élére, és természetes kisugárzásukkal szimbólumai lettek egy új, fiatal, a világra nyitott Belarusznak. A választások után előbbiek elhagyták az országot, már csak Kolesznyikova maradt ott.

„Hármunk közül csak én maradtam itt. Ahhoz, hogy pontosan megértsd, mi történik, valóban itt kell lenned” – mondta előző hónapban a BBC Oroszországnak.

Frissítés:

Anton Rodnyenkov, a Koordinációs Tanács és Kolesznikova sajtófőnöke 11 óra körül még a arról beszélt a TUT.by független belarusz portálnak, hogy nem tudja elérni Kolesznyikovát, nem sokkal később aztán Rodnyenkovot is hiába keresték a belarusz újságírók: ő is elérhetetlen lett – írja az Azonnali.hu.

Valamivel később az is kiderült, hogy az eredetileg a Lukasenkával a békés átmenetről való tárgyalások céljával létrehozott Koordinációs Tanács főtitkárának, Ivan Kravcovnak is nyoma veszett.

Címkék: Belarusz