Eltitkolták, mennyire súlyos volt a koronavírusos Trump állapota

Eltitkolták, mennyire súlyos volt a koronavírusos Trump állapota

Donald Trump amerikai elnök integet útban egy helikopterhez, amely a Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházba szállítja a washingtoni Fehér Házból 2020. október 2-án. Trump elővigyázatosságból, orvosai tanácsára ment kórházba (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump tavaly október 2-án jelentette be a Twitteren, hogy feleségének és neki pozitív lett a koronavírustesztje. Akkor arról számoltak be, hogy csak enyhe tüneteket produkál a 74 éves elnök, „fáradtnak érzi magát, de jó hangulatban van”. Ennek ellenére kórházba szállították, és három napig kezelték a Walter Reed Nemzeti Katonai Egészségügyi Központban. A volt amerikai elnök a kórházban egy kísérleti gyúgyszernek számító Regeneron antitestkoktélt, vírusellenes Remdesivirt, szteroidot és más készítményeket kapott. 

Sean Conley, a Fehér Ház orvosa akkoriban személyiségi jogokra hivatkozva nem árult el többet Trump betegségéről és kezelésének részleteiről. A New York Times friss beszámolója szerint azonban Trumpot valójában sokkal jobban megviselte a betegség, mint ahogy azt orvosai kommunikálták – számol be a Guardian.

A New York Times bennfentesekre hivatkozva azt írta, a volt elnök orvosai egy ponton úgy vélték, elkerülhetetlen lesz a lélegeztetőgép használata. Időnként rendkívül alacsony volt Trump véroxigénszintje, 80 körüli értéket mutatott, pedig már a 90-hez közeli értékek is súlyos állapotra utalnak. Sőt, a mellkasi röntgenfelvételei sem voltak túl biztatóak, tüdőinfiltrátumot fedeztek fel nála, ami a Covid-betegség egyik szövődménye.

Ezeket az információkat azonban eltitkolták, sőt két nappal kórházba kerülése után a volt elnök – nagy botrányt keltve – autóba ült, hogy üdvözölhesse az egészségügyi központon kívül összegyűlt támogatókat. Ezt a húzást akkoriban valamennyi egészségügyi szakértő és orvos elítélte illetve rendkívül kockázatosnak tartotta. 

Néhány napos kórházi tartózkodás után Trump visszatért a Fehér Házba, kiállt az erkélyre, és a nagy nyilvánosság előtt levette a maszkot. Azt is elmondta, hogy remekül érzi magát. Az elnök a jelenlévő több száz ember előtt azt ígérte: a koronavírus el fog tűnni. „Sok mindent tanultam a koronavírusról, egy azonban biztos: ne engedjük, hogy a félelem domináljon! Le fogjuk győzni!” – mondta Twitteren közzétett videójában Trump.

Trump felépülése után nem sokkal az Egyesült Államokban elszabadul a járvány második hulláma, eddig összesen több 27 millióan fertőződtek meg, és több mint 475 ezren haltak meg.