Történelmi döntés: Eltörölte az abortusz alkotmányos védelmét az amerikai legfelsőbb bíróság

Történelmi döntés: Eltörölte az abortusz alkotmányos védelmét az amerikai legfelsőbb bíróság

Abortusz ellen és mellett tüntető a 2017-es washingtoni Élet menete elnevezésű demonstráción (Fotó: James McNellis/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai legfelsőbb bíróság felülbírálta a fél évszázados „Roe kontra Wade” néven elhíresült bírósági precedenst, a döntéssel megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban – írja a Telex a CNN-re hivatkozva.

Ezzel a legfelsőbb bíróság saját, 49 évvel korábbi döntését felülbírálva veszik ki az abortuszt az egyéni jogok közül, és a terhességmegszakításról szóló szabályozást a tagállami törvényhozások jogkörébe teszik át. A Jane Roe álnéven perlő Norma McCorvey még 1970-ben vitte bíróságra Henry Wade dallasi államügyészt, a legfelső szintig elvitt ügyben pedig azt állapították meg az alkotmánybírák, hogy a nők alapjogai és az abortuszszabályozás egyensúlya akkor lesz meg, ha a terhesség 24. hetéig szabadon elvégezhetővé teszik az abortuszt.

A többségi – 5:3:1 arányban győztes – véleményt Samuel Alito konzervatív bíró jegyezte. „Roe a kezdetektől fogva egy égbekiáltóan téves döntés volt. Az indoklása rendkívül gyenge, a következményei pedig károsak voltak. Ahelyett, hogy nemzeti szinten rendezte volna az abortusz kérdését, inkább növelte a megosztottságot.”

A kisebbségi vélemény így hangzott a három ellenző tollából: „Ezen, a bíróság és sokmillió, alkotmányos védelmét elveszítő nő nevében is sajnálatos napon, ellenezzük a döntést.”

Nancy Pelosi házelnök szerint a döntés „felér egy inzultussal, ez arcul csapása a nőknek”. 

– Szomorú nap ez az ország számára, véleményem szerint, de ez nem azt jelenti, hogy véget ért volna a harc – ezt már Joe Biden elnök mondta az abortuszhoz való jog korlátozásáról.

Alkotmányos védelem híján a jövőben az egyes államoknak lesz lehetőségük megszabni az abortuszra vonatkozó törvényeket, ami akár az abortusz teljes betiltásához is vezethet néhány helyen. A döntés eredményeként az USA 22, republikánus vezetésű tagállamában azonnal abortusztilalom léphet életbe.

Missouri államban a döntést követő fél órán belül teljes abortusztilalmat vezettek be.

A legfelsőbb bíróság döntése nem volt teljes meglepetés. Még májusban szivárgott ki egy februári határozattervezet, amelyben a testület a precedens felülbírálása mellett döntött volna.