Energia-ársapkával biztosítanák a csehek az ipar versenyképességét

Energia-ársapkával biztosítanák a csehek az ipar versenyképességét

Áram. Képünk csak illusztráció. (Fotó: Fre Sonneveld / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Energia-ársapkát alkalmaz a cseh kormány a nagy cseh cégeknél is – írta az MTI. Zbynek Stanjura pénzüg- és Jozef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter szerdán közös sajtótájékoztatón ismertette, hogy az ársapka bevezetése a nagy csehországi cégek számára olyan intézkedés, amely bebiztosítja a cseh ipar nemzetközi versenyképességét. A cégeknek nyújtott kormánytámogatás mértéke megegyezik a más európai uniós tagállamokban bevezetett támogatásokkal – közölték.

A miniszterek szerint a cégek támogatására az állam a banki- és az energetika szektorra kirótt rendkívüli adókból származó bevételek egy részét fogja felhasználni. A nagy csehországi cégek jelenleg piaci áron szerzik be energetikai szükségleteiket. Ez fog megváltozni, ha a lakosság és a kis vállalatok számára már korábban bevezetett ársapkát rájuk is kiterjesztik, ahogy azt a szaktárca javasolja: bruttó 6000 koronában (100 800 forint) limitálnák egy megawattóra áram és 3000 koronában (50 400 forint) egy megawattóra földgáz árát.

Az ársapka a kis és nagyvállalatok esetében is az utóbbi öt év legmagasabb havi fogyasztásának 80 százalékáig érvényes. Az intézkedés takarékoskodásra fogja ösztönözni a vállalatokat – vélte Jozej Síkela. Fontosnak nevezte, hogy a kormánydöntés után a vállalatok már pontosan tudhatják, milyen energiaárakkal számolhatnak jövőre.

A kormány már novemberben és októberben egy segélyprogramban 30 milliárd koronát különített el a nagyvállalatok támogatására. Szakértői számítások szerint az államnak az ársapka bevezetése a lakosság és a cégek számára együttesen jövőre mintegy 170 milliárd koronába fog kerülni. Az energetikai vállalatokra és a bankokra kivetett rendkívüli adóból az állam 2023-ban legalább 100 milliárd koronás bevételre számít.