Engedélyezte a brit belügyminiszter Julian Assange kiadatását

Engedélyezte a brit belügyminiszter Julian Assange kiadatását

Julian Assange ausztrál oknyomozó újságíró meghallgatása végeztével távozik a londoni Westminster kerületi bíróságról 2020. január 13-án (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Engedélyezte pénteken Julian Assange kiadatását az Egyesült Államoknak Priti Patel brit belügyminiszter – közölte az MTI. A WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának évek óta húzódó kiadatási ügyében hozott döntés közvetlen előzményeként a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága még áprilisban elrendelte Assange kiadatását, de ehhez Priti Patel személyes jóváhagyására is szükség volt.

A londoni belügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint Patel pénteken aláírta a kiadatási végzést. Assange-nak azonban továbbra is van fellebbezési lehetősége; jogi képviselői 14 napon belül jogi úton megtámadhatják a rendelkezést.

Assange ellen az amerikai hatóságok a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben 18 vádpontot fogalmaztak meg. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja Assange-t. Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa még május közepén arra szólította fel Patelt, hogy ne járuljon hozzá Julian Assange kiadatásához az Egyesült Államoknak.

Levelében figyelmeztetett Assange esetleges kiadatásának szélesebb körű emberi jogi vonatkozásaira, amelyek messze túlmutatnak a szóban forgó eseten és amelyeket eddig nem vették kellőképpen figyelembe. Kiemelte, hogy Assange elleni amerikai vádemelés kérdéseket vetett fel az emberi jogok védelmével kapcsolatban mindazok esetében, akik közérdekű, de minősített információkat tesznek közzé, beleértve az emberi jogok megsértését feltáró tényeket is.

Az ausztrál állampolgárságú, 51 éves Julian Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem félmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét nyilvánosságra hozta. Assange az amerikai hatóságok a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben 18 vádpontot állítottak össze. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja Assange-t. Ezek alapján a WikiLeaks-portál alapítóját akár 175 év börtönre is ítélhetik. Assange hét évet töltött Ecuador londoni nagykövetségén az ecuadori kormány által nyújtott diplomáciai menedék védelme alatt. Három éve azonban – az ecuadori nagykövet engedélyével – a Scotland Yard a diplomáciai képviselet épületében őrizetbe vette.

(MTI)